Vești bune pentru seniori! Gabriela Firea a anunțat că în 2024, acești pensionari vor beneficia de o creștere a pensiei. Iată cât vor primi aceștia în plus, potrivit politicianului.
Opt din zece pensionari vor beneficia de o creștere a pensiei, a anunțat Gabriela Firea
Gabriela Firea a anunțat că opt din zece pensionari vor beneficia de a doua creștere a pensiei din acest an. Peste 3,8 milioane de români vor primi pensii majorate, în medie, cu 26,65%, ceea ce înseamnă aproximativ 622 de lei în plus.
„Dacă adunăm cu indexarea de 13,8% de la începutul anului, pensiile cresc cu peste 40% în 2024!”, a scris ea pe Facebook.
Politicianul a adăugat că „sunt eliminate inechitățile”. Potrivit ei, începând cu 1 septembrie 2024, se vor acorda vor fi egale pentru muncă și contribuții egale.
Gabriela Firea a mai precizat că „este prima recalculare a tuturor pensiilor din sistemul public din România”.
De asemenea, spune ea, „peste 90.000 de pensionari vor primi mai mult decât indemnizația minimă”.
„Aceste schimbări majore aduc echitate și recunoaștere pentru toți cei care au muncit și contribuit de-a lungul vieții”, a conchis Firea.
Inechități în formula de calcul?
Cu mai puțin de trei săptămâni înainte de intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, tot mai multe avertismente semnalează inechitățile din formula de calcul. Legea va afecta persoanele care se vor pensiona după 1 septembrie, însă pensionarii deja retrași din activitate, ale căror pensii sunt în proces de recalculare, nu vor fi afectați.
Noua lege a pensiilor introduce un sistem de bonificații pentru persoanele care au lucrat mai mult de 35 de ani. Acești pensionari vor primi câte un punct suplimentar pentru fiecare an de muncă peste stagiul minim, punct care se va adăuga la cele obținute din contributivitate și din sporuri sau prime.
Totuși, măsura este criticată, deoarece reduce semnificativ pensiile viitoare ale lucrătorilor din categoriile de muncă deosebite și speciale.
Angajații din sectoare precum Învățământul, Sănătatea sau Administrația Publică pot alege să continue activitatea după vârsta de pensionare de 65 de ani, dar nu mai mult de 70 de ani, dacă își notifică angajatorul cu 60 de zile înainte de a atinge această vârstă, conform noii legi a pensiilor.
Această măsură reprezintă un avantaj pentru lucrătorii din sectorul public, care vor putea prelungi perioada de activitate și, implicit, beneficia de bonificații.
Liderii sindicali, precum Bogdan Hossu, critică noua lege pentru că nu pune suficient accent pe respectarea principiului contributivității. Mai multe puteți citi aici.