Legea pensiilor agită Valea Jiului! Minerii încep protestele

Din nou proteste în Valea Jiului! De data aceasta, subiectul nemulţumirii ortacilor este Legea pensiilor.

Joi, 16 noiembrie, vor fi proteste la sediile celor patru mine din Valea Jiului. Ortacii îşi vor striga nemulţumirile şi la termocentrala de la Paroşeni. Totul se va întâmpla începând cu ora 12:45.

Prin noua Lege a pensiilor, minerii care urmează să iasă la pensie de acum încolo se vor trezi cu venituri diminuate cu 45%. Totul se raportează la veniturile minerilor care s-au pensionat deja, a explicat Darius Câmpean, preşedintele Sindicatului Muntele.

Un miner cu 25 de ani vechime, care iese astăzi la pensie, va primi în jur de 8.500 de lei. Pe noua legislaţie, suma va scădea dramatic, până la 4.800 de lei, afirmă Câmpean.

„Sunt nemulţumiri justificate şi adevărate.

Este o demagogie să spui că elimini inechităţile, iar un miner care astăzi poate ieşi la pensie, pe legea actuală – cu 25 de ani vechime, să aibă o pensie între 8.400 şi 8.600 de lei, iar pe noua lege, acelaşi miner să aibă 4.800 de lei.

Pensiile noastre sunt bazate pe contributivitate. Nu poţi crea asemenea discrepanţe”, a precizat liderul sindical de la Complexul Energetic Valea Jiului într-o declaraţie pentru Agerpres.

mineri
SURSA FOTO: Dreamstime

Creşterea vârstei de pensionare ignoră condiţiile în care lucrează ortacii

O altă problemă reclamată de ortaci în noua Lege a pensiilor are legătură cu vârsta de pensionare. Majorarea acesteia ignoră faptul că minele din Valea Jiului se află în program de închidere. Acest program se va finaliza în 2032.

Mai mult, în cazul femeilor, creşterea vârstei de pensionare ignoră condiţiile grele în care îşi desfăşoară acestea activitatea.

Darius Câmpean vorbeşte despre rea-intenţie sau faptul că legiuitorii au fost rupţi de realitate.

„Avem colege care încarcă cărbunele în maşini, manipulează cărbunele. Nu se poate să scoţi mentenanţa şi asimilatele (serviciile asimilate – n.red.) din unităţile miniere, pentru că acelea erau condiţii de suprafaţă.

Părerea mea este că cei care au lucrat la lege ori au fost rău intenţionaţi, ori rupţi de orice realitate în ceea ce priveşte condiţiile de muncă din unităţile miniere”, a afirmat liderul sindical din Valea Jiului.

Darius Câmpean a încercat să schimbe aceste prevederi care îi lovesc pe mineri. El a participat la dezbaterile din Comisia de Muncă a Senatului. Din păcate, amendamentele convenite au fost respinse atunci când s-a ajuns la şedinţa din plen.

Proteste în Valea Jiului, dar şi negocieri la Bucureşti

La protestele de joi vor participa minerii care ies din schimbul unu, plus personalul aflat la suprafaţă.

„Vor fi proteste, nu foarte lungi, prin care vom atrage atenţia asupra acestor aspecte”, a mai indicat preşedintele Sindicatului Muntele.

Apoi, săptămâna viitoare, se va încerca o rezolvare a situaţiei la Bucureşti. Sindicaliştii şi deputaţii din judeţul Hunedoara vor merge în Comisia de Muncă a Camerei Deputaţilor. După ce a trecut de Senat, noua Lege a pensiilor mai aşteaptă acum votul deputaţilor. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.