Cum se impozitează pensiile în 2024?
Cum se impozitează pensiile în 2024? În cursul zilei de marți, 16 ianuarie, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a publicat pe pagina oficială de Facebook un mesaj cu privire la indicatorii utilizați în sistemul public de pensii pentru anul 2024.
Instituția a explicat, în mesajul de pe rețeaua de socializare, că venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din venitul de pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 de lei.
Pe fond, CNPP spune că veniturile lunare din pensii care nu se vor impozita cu 10% sunt cele care se află sub 2.000 de lei.
CNPP a oferit detalii și cu privire la calculul impozitului pe venitul din pensiile de serviciu. Instituția spune că venitul mediul net utilizat pentru acest calcul este de 4.426 lei.
Salariul de bază pentru construcții și agricultură
Nu în ultimul rând, Casa Națională de Pensii Publice a informat că, începând cu veniturile aferente lunii noiembrie 2023, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru domeniul construcțiilor a fost stabilit la 4.582 lei.
Acestă prevedere se aplică exclusiv în cazul domeniilor de activitate menționate la articolul 60, punctul 5 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare.
Instituția a comunicat că, începând cu veniturile aferente lunii noiembrie 2023, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru sectorul agricol și industria alimentară a fost stabilit la 3.436 lei.
Această prevedere se aplică exclusiv în cazul domeniilor de activitate menționate la articolul 60, punctul 7 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare.
Aceste cifre sunt stabilite conform reglementărilor prevăzute în următoarele documente, după caz:
- Legea nr. 422/2023 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024
- Legea nr. 227/2015 referitoare la Codul fiscal, împreună cu modificările și completările ulterioare
- alte dispoziții aplicabile în anul 2024
Cota de contribuție pentru fondurile administrate privat
Cota de contribuție asociată fondurilor de pensii administrate privat este de 4,75%. Ea este cuprinsă în cota de contribuție:
- pentru asigurările sociale pe care persoanele fizice cu statut de angajat o datorează
- pentru care există obligativitatea plății contribuției de asigurări sociale
Participanții la fondurile de pensii administrate privat sunt supuși unui indice de corecție de 0,81000 atunci când se calculează punctajul lor în cadrul sistemului public de pensii pentru lunile în care aceștia contribuie la aceste fonduri.
Persoanele fizice care obțin venituri din salarii și asimilate salariilor, și pentru care contribuția la fondul de pensii administrat privat este obligatorie, sunt angajații care au încheiat:
- contracte individuale de muncă cu angajatori activi în domeniile construcțiilor, agriculturii și industriei alimentare
- contracte individuale de muncă, rapoarte de serviciu sau alte statute speciale prevăzute de lege, în urma desfășurării activității de creare a programelor pentru calculatoare