10,6 miliarde de lei pentru plata pensiilor majorate
Marcel Boloș a anunțat că Ministerul Finanțelor a aprobat deschiderea de credite bugetare în valoare de 10,6 miliarde de lei pentru a asigura plata tuturor pensiilor majorate.
„Un nou transfer important de fonduri realizat de Ministerul Finanţelor: am procesat deschiderea de credite bugetare pentru ca 10,6 miliarde de lei să plece astăzi (luni, 30 septembrie 2024, n.r.) către Casa Naţională de Pensii pentru asigurarea plăţii tuturor pensiilor majorate (…)
Acum, echipele de la Casa Naţională de Pensii şi Poşta Română vor continua procesul de repartizare a fondurilor, astfel încât plăţile să se facă la timp”, a scris acesta pe Facebook.
De asemenea, suma rămasă, până la 12,5 miliarde de lei, va fi alocată pentru celelalte drepturi de asistență socială, a precizat Marcel Boloș.
Ar putea crește pensiile persoanelor cu handicap
Tot luni, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Tulcea, că se preconizează o majorare a pensiilor pentru persoanele cu dizabilități prin aplicarea unui coeficient de solidaritate.
Această inițiativă urmează să fie prezentată Guvernului până la mijlocul lunii viitoare.
Ministrul a subliniat că abordarea respectivă este în concordanță cu valorile solidarității. Simona Bucura Oprescu a explicat că, în cazul în care legea se bazează pe principiul contribuției și persoanele afectate au stagii de cotizare adecvate în funcție de gradul de handicap — între 10 și 15 ani, ceea ce reprezintă o treime din stagiul complet de cotizare — soluția convenită împreună se fundamentează pe solidaritate.
De asemenea, aceasta a precizat că se intenționează modificarea și completarea Legii nr. 448 din 2006, care reglementează protejarea și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, pentru a permite aplicarea unui indice de solidaritate, asigurând în același timp continuarea indexării veniturilor.
„Dacă legea are ca fundament contributivitatea, iar dânşii au stagii de cotizare adecvate în gradul de handicap în care se află, 10-15 ani, o treime din stagiul complet de cotizare, soluţia pe care am găsit-o împreună este pe principiul solidarităţii.
Adică, modificarea şi completarea Legii nr. 448 din 2006 cu privire la protejarea şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, astfel încât de la cuantumul rămas în plată să venim cu un indice de solidaritate, iar dânşii să beneficieze în continuare de indexarea veniturilor.
Sarcina pe care am primit-o de la domnul premier Marcel Ciolacu este ca până la 15 noiembrie soluţia legislativă să fie închisă, astfel încât în 2025 adecvarea veniturilor dânşilor prin creşterea acestora să continue”, a afirmat Simona Bucura Oprescu.
Când va fi pusă în aplicare măsura de solidaritate
Ministrul Muncii a menționat că această măsură de solidaritate va fi pusă în aplicare împreună cu majorarea procentuală planificată pentru anul următor, având ca bază suma actual acordată.
„Celor care sunt pensionabili şi vor ieşi la pensie pe noua lege li se vor completa veniturile prin punctele de sprijin care vor constitui puncte suplimentare doar pentru persoanele încadrate în grad de handicap.
Pentru stăruinţa şi demnitatea acestor persoane vom veni cu aceste puncte suplimentare, puncte de sprijin, astfel încât veniturile acestora să fie adecvate”, a conchis ea.
Luni, la Tulcea, Simona Bucura Oprescu a avut o întâlnire cu liderii asociațiilor de pensionari din județ și a efectuat o vizită la diverse instituții aflate în subordinea Ministerului Muncii.