Procesul de recalculare a fost întârziat din cauza implementării tehnice, însă odată cu finalizarea noului program informatic, decizia a devenit oficială pentru pensionari. După o perioadă de opt luni de așteptare, pensiile recalculate vor începe să fie livrate beneficiarilor, autoritățile estimând că sumele vor intra în conturi începând din luna mai.

Peste 90% din dosarele celor aproximativ 130.000 de pensionari agricultori au fost procesate

Până în prezent, peste 90% din dosarele celor aproximativ 130.000 de pensionari agricultori au fost procesate, procentul apropiindu-se rapid de 95%. Recalcularea pensiilor va ține cont de contribuțiile individuale și de vechimea în muncă, iar sumele acordate retroactiv vor varia în funcție de aceste criterii. Diferențele pot ajunge de la câteva zeci până la câteva sute de lei. Spre exemplu, un caz concret arată o creștere a pensiei de la 1.281 de lei la 2.130 de lei după recalculare.

Integrarea pensionarilor din agricultură în sistemul public general a necesitat nu doar schimbări legislative, ci și dezvoltarea unor module informatice speciale dedicate fiecărei categorii de recalculare. Autoritățile au explicat că, din cauza numărului foarte mare de solicitări și al resurselor limitate, finalizarea tuturor dosarelor într-un timp scurt a fost o provocare majoră.

lei, bani, cash, numerar
SURSA FOTO: Dreamstime

Este un pas important în recunoașterea contribuției muncitorilor din agricultură

Conform legislației în vigoare, pensiile membrilor cooperativelor agricole de producție nu sunt supuse impozitării, nu pot fi cedate și pot fi urmărite doar în aceleași condiții ca veniturile altor membri cooperatori.

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a oferit mai multe informații.

„În momentul de față suntem pe finalul acestui proces. Avem peste 90%, deja ne apropiem de 95% din acești 130.000 de pensionari agricultori cu dosarele finalizate. Pentru fiecare categorie de recalculare se dezvoltă practic un nou modul informatic. Faptul că sunt atât de multe cereri care sunt primite la ghișeele caselor teritoriale de pensii, colegii mei n-ar avea timpul efectiv necesar să le finalizeze pe toate într-un termen atât de scurt”, a anunțat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, la Digi24.

Această decizie reprezintă un pas important în recunoașterea contribuției muncitorilor din agricultură la economia națională și în egalizarea tratamentului acestora cu cel al altor pensionari integrați deja în sistemul public de pensii.