Recalcularea pensiilor din agricultură, aproape finalizată

În România, recalcularea pensiilor trebuia să fie încheiată până în septembrie 2024, potrivit noii legislații. Cu toate acestea, procesul a întâmpinat întârzieri majore, fiind acum în etapa finală de implementare.

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a anunțat că aproximativ 95% din dosarele pensionarilor agricultori au fost deja soluționate.

Numărul celor vizați de această recalculare este de aproximativ 130.000 de persoane. Acești pensionari, care anterior primeau pensii mici, în multe cazuri doar la nivelul indemnizației sociale minime, vor beneficia de creșteri importante ale veniturilor lunare.

„În momentul de față suntem pe finalul acestui proces. Avem peste 90%, deja ne apropiem de 95% din acești 130.000 de pensionari agricultori care au finalizate aceste dosare”, a declarat președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu.

Recalcularea pensiilor a implicat evaluarea tuturor perioadelor de muncă și a veniturilor realizate, astfel încât pensiile să reflecte mai corect contribuția reală a fiecărui beneficiar.

Diferențele de bani vor fi plătite retroactiv

Una dintre cele mai importante prevederi ale noii legi este plata retroactivă a diferențelor de pensie. Astfel, pensionarii care au beneficiat până acum de un venit mai mic decât cel recalculat vor primi sumele restante începând cu luna mai 2025.

Potrivit declarațiilor președintelui CNPP, statul va vira retroactiv banii care li se cuvin beneficiarilor recalculării. Spre exemplu, există cazuri în care pensia a crescut de la 1.281 de lei la 2.130 de lei, ceea ce înseamnă o diferență substanțială acumulată pe parcursul lunilor de întârziere.

„Avem un pensionar care, de la 1.281 de lei, a ajuns de la 2.130 de lei pensie în plată după această recalculare”, exemplifică Daniel Baciu.

Prin aplicarea retroactivă, vârstnicii vor primi o sumă importantă de bani, în unele cazuri apropiindu-se de pragul de 10.000 de lei, ceea ce reprezintă un real sprijin financiar pentru această categorie vulnerabilă a populației.

recalculare pensie pensii Recalcularea pensiilor
SURSA FOTO: Dreamstime

Cauzele întârzierilor în recalculare

Deși recalcularea pensiilor era programată să se încheie până în toamna anului trecut, realitatea din teren a arătat că procesul este mult mai complicat. Principalul obstacol a fost complexitatea sistemului informatic utilizat de casele de pensii. Pentru fiecare categorie de pensie recalculată a fost necesară dezvoltarea unui modul informatic distinct.

De asemenea, volumul mare de cereri depuse de pensionari a suprasolicitat resursele umane disponibile la nivelul caselor teritoriale de pensii. Mulți funcționari au fost nevoiți să gestioneze, simultan, atât recalculările cât și cererile noi de pensionare, ceea ce a dus la întârzieri inevitabile.

„Pentru fiecare categorie de recalculare se dezvoltă practic un nou modul informatic. Faptul că sunt atât de multe cereri care sunt primite la ghișeele caselor teritoriale de pensii, colegii mei n-ar avea timpul efectiv necesar să le finalizeze pe toate într-un termen atât de scurt”, a precizat șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).

Conducerea CNPP a explicat că, în lipsa unei creșteri semnificative a numărului de angajați sau a simplificării procedurilor, respectarea termenelor inițiale a fost imposibilă.

Ce urmează pentru pensionarii agricultori

Începând cu luna mai 2025, pensionarii din agricultură care au avut dosarele recalculate vor primi noile pensii majorate, împreună cu sumele restante aferente lunilor trecute. Această măsură va aduce un plus considerabil de venit pentru cei vizați și va corecta, într-o oarecare măsură, inechitățile existente în sistemul public de pensii.

În continuare, autoritățile își propun să finalizeze în scurt timp recalcularea pensiilor pentru toate dosarelor rămase. De asemenea, va fi monitorizată atent implementarea plăților retroactive, pentru a se asigura că niciun pensionar eligibil nu este omis.