Sunt pensionari care vor primi și 1500 de lei în plus la pensii
Conform declarațiilor lui Daniel Baciu, șeful CNPP, se estimează că vor exista pensionari români care vor înregistra majorări de peste 1.500 de lei la pensii.
Baciu a exemplificat acest scenariu cu un pensionar român care beneficiază de o pensie considerabilă, un stagiu lung de cotizare și un număr mare de puncte de contributivitate. În acest caz particular, rezultatul a indicat o creștere a pensiei cu mai mult de 1.500 de lei.
„Luăm exemplul unui bărbat profesor pensionar, cu o pensie mare şi cu un stagiu de cotizare foarte mare, de 44 de ani și opt luni şi 22 de zile.
Am ținut să iau un profesor drept exemplu, pentru că în general profesorii rămân mult în activitate după vârsta standard de pensionare.
Are 91 de puncte de contributivitate și pornește de la o pensie de 6.563 lei, acum, în decembrie. Va beneficia de indexarea de la 1 ianuarie 2024, cu 13,8%, iar pensia crește la 7.471 lei.
Apoi, de la 1 septembrie, va ajunge la 8.216 lei”, a explicat şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, la Antena 3.
Astfel, de la pensia din prezent de 6.563 lei, acest profesor va ajunge după cele două majorări din 2024, la o pensie de 8.216 lei, ceea ce înseamnă o creştere de circa 1.500 de lei, mai exact 1.653 de lei.
În plus, după noua formulă de calcul, la cele 91 de puncte pe contributivitate, îi mai revine un punctaj de 10,1 puncte de stabilitate, punctele bonus și ajunge la 101 puncte.
Punctele de fidelitate sunt un stimulent
Daniel Baciu menționează că rezultatul se obține înmulțind valoarea actuală a VPR-ului cu procentajul de 25%. Iar pensia estimată va fi de 8.216 lei.
Se subliniază că această metodă de calcul reprezintă o noutate semnificativă, faptul fiind confirmat și de către Comisia Europeană. Aceste puncte de fidelitate sunt considerate un stimulent. Pentru a încuraja persoanele să rămână active în câmpul muncii și să-și extindă perioada de activitate profesională.
Baciu a evidențiat că se acordă puncte de fidelitate cu un impact financiar semnificativ. Ele contribuie substanțial la creșterea pensiei. Astfel, se subliniază impactul financiar al acestei măsuri.
El a argumentat că în cazul în care nu s-ar fi aplicat aceste puncte de fidelitate începând cu 1 septembrie, pensia profesorului ar fi fost mult mai mică. decât creșterea înregistrată începând cu 1 ianuarie, conform noii formule de calcul.
Se subliniază că aceste puncte de fidelitate fac diferența între cei care optează pentru pensionare la un stagiu standard și cei care decid să-și continue activitatea în câmpul muncii. Această informație a fost prezentată de către Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii.
De la 1 ianuarie 2024, se majorează cu 13,8% punctul de pensie. De la 1785 de lei la 2032 de lei. Iar de la 1 septembrie 2024 pensiile cresc în urma recalculării după noua formulă.