Pensii personale în Europa. Toată lumea a uitat de acest tip de pensie

pensii, pensionari, pensie

SURSA FOTO: Dreamstime

Planul de pensii de la Bruxelles nu funcționează. Comisia Europeană anunța în 2022 că începe să se aplice Regulamentul privind produsul paneuropean de pensii personale (PEPP), care a fost adoptat în 2019.

Dar, la cinci ani după ce UE și-a finalizat noul produs, PEPP, adoptarea lui este mai mult decât dezamăgitoare, scrie Euronews. Odată cu aplicarea acestui sistem, persoanele care economisesc pentru pensie vor avea mai multe posibilităţi de alegere şi vor beneficia de avantajele unei concurenţe sporite şi de o transparenţă şi o flexibilitate mai mare în ceea ce priveşte opţiunile de produse.

Furnizorii de PEPP vor beneficia de o piaţă unică reală şi de o distribuţie transfrontalieră facilitată, care le va permite să pună în comun active şi să creeze economii de scară.

UE dorea să încurajeze economisirea pentru pensii

La doi ani de la intrarea în vigoare, mult vestitul produs paneuropean de pensii personale are un singur furnizor, în doar patru state membre.

La cinci ani după ce UE și-a finalizat noul produs de pensii paneuropean, PEPP, adoptarea este dezamăgitoare, subliniază Euronews.

În prezent, există un singur furnizor – Finax. Directorul executiv Juraj Hrbatý spune că PEPP-ul are în jur de 11 milioane de euro în active gestionate și este disponibil doar pentru economiștii din patru state membre.

„După un an de funcționare serioasă, am avut aproximativ 5000 de clienți”, a declarat Hrbatý pentru Euronews. „Este mult mai puțin decât ne așteptam”, a recunoscut el.

La momentul lansării PEPP, chiar înainte de ultimele alegeri europene din 2019, fostul vicepreședinte al Comisiei, Jyrki Katainen, afirma că PEPP va „oferi tuturor cetățenilor șansa de a economisi pentru pensionare”, deschizând o „piață paneuropeană autentică”.

Europarlamentarul Brian Hayes (Irlanda/Partidul Popular European) a subliniat necesitatea unei game variate de furnizori, cum ar fi administratorii de active și asiguratorii.

Un sondaj ulterior, din februarie 2022, realizat cu doar o lună înainte de intrarea în vigoare a regulamentului, a sugerat că 21 de entități, în principal asigurători și administratori de active, iau în considerare un plan de pensionare aprobat de UE.

Acele aspirații nu par să se fi materializat încă. Probabil, potențialii furnizori au fost descurajați de lista lungă de cerințe legale ale UE – să ofere consiliere economiștilor și să garanteze profituri. În plus, un plan de pensii durează decenii și e nevoie de timp pentru ca piața să se adapteze.

SURSA FOTO: Dreamstime

Teren minat?

Experiența Finax arată cât de minat poate fi terenul când aspirația politică se ciocnește de realitatea birocratică.

Hrbatý spune că „s-a îndrăgostit” de conceptul PEPP, cu un accent pe echitate și un domeniu de aplicare pan-UE, care se potrivește bine tinerilor care intenționează să-și creeze cariere peste granițe.

Dar obținerea unei licențe de la autoritatea națională de reglementare este „destul de complicată”, susține el.

În Polonia, unde se află jumătate dintre clienții PEPP ai Finax, legea a intrat în vigoare abia în septembrie; in Belgia nu există deloc. Nu există niciun stimulent fiscal pentru a utiliza produsul în Germania, Suedia sau Austria, în timp ce în țara sa natală, Slovacia, are o valoare de 34 de euro, spune el.

Divergențele UE

Chiar și arhitecții legii admit că rezultatele sunt dezamăgitoare.

„Rezultatul final este imperfect. Desigur că speram la mai mult” decât un singur furnizor de PEPP, a spus Jorik van Zanden.

Există o explicație pentru care planul de unificare a pensiilor UE este o luptă dificilă. Statele membre diferă extrem de mult în ceea ce privește structurile industriale, așteptările consumatorilor și scutiri fiscale. În plus, economiile private pentru pensii variază de la 1% din PIB în unele țări la peste 200% în altele.

Între timp, puține guverne sunt interesate să reformeze structurile fiscale pentru a satisface capriciile Bruxelles-ului. „Din cunoștințele mele, nu există nicio țară care să-și fi schimbat propriul tratament fiscal pentru a-l aplica produselor PEPP”, a declarat pentru Euronews Nicolas Jeanmart, șeful asigurărilor personale și generale la grupul de lobby Insurance Europe.