Ce ai de verificat la deciziile de recalculare?
Recalcularea pensiilor promite să elimine toate inechitățile din sistemul de pensii. Noua formulă de calcul ține acum cont de contributivitate și de stagiul de cotizare.
Românii care au primite deciziile de recalculare a pensiilor trebuie să fie atenția la anumite detalii importante.
Prima dată este bine să aruncați un ochi peste datele personale. Trebuie ca toate aceste informații să fie în conformitate cu realitatea. La datele personale intră informații precum:
- numele și prenumele
- codul numeric personal (CNP)
- adresa de domiciliu
- și datele de contact
Dacă aceste date sunt greșite, nu este exclus să existe întârzieri sau alte probleme în ceea ce privește procesarea pensiei.
Stagiul de cotizare este alt element important pe care nu trebuie să-l trecem cu vederea. Așadar, cei care au primit deciziile de recalculare trebuie să vadă dacă au fost luate în calcul toate perioadele în care ei au contribuit la sistemul de pensii.
Perioadele asimilate trebuie să fie, de asemenea, luate în considerare. Dacă nu sunt, atunci pensionarii în cauză pot cere corectarea informațiilor. Vor avea nevoie, însă, de dovezi.
Mare atenție la datele despre pensie
De asemenea, pensionarii mai trebuie să fie atenți la punctele de pensie. Aici ei trebuie să vadă dacă acestea au fost calculate corect și dacă s-a ținut cont de toate.
Cuantumul pensiei este un alt aspect de luat în considerare. Seniorii trebuie să verifice dacă acesta a fost calculat corect conform formulei legale și punctajului acumulat.
Un alt lucru la care trebuie să fie atenți este data de la care se aplică noua pensie. Seniorii trebuie să verifice dacă au primit diferențele de cuantum, dacă este cazul, retroactiv de la data menționată în decizie.
Pensionarii pot cere revizuire
În cazul în care pensionarii descoperă erori sau dacă nu le convine rezultatul primit, ei pot solicita o revizuire a deciziei de recalculare.
Pentru a face asta trebuie să depună o cerere de revizuire la Casa de Pensii unde este arondat în 30 de zile de când a primit decizia.
Va avea nevoie și de câteva documente:
- Copia deciziei de recalculare.
- Acte doveditoare care să susțină motivele revizuirii (ex: adeverințe de vechime, acte de studii, dovezi ale perioadelor asimilate).
- Orice alte documente relevante pentru cazul tău (ex: decizii judecătorești anterioare).
Cererea va fi analizată de Casa de Pensii și va emite, în 30 de zile, o nouă decizie. Dacă și atunci pensionarul este nemulțumit, el are dreptul să conteste decizia în instanță. Va avea nevoie, de altfel, de un avocat în domeniul dreptului muncii și asigurărilor sociale.