Acești cetățeni moldoveni vor putea primi pensii din partea statului spaniol
Cetățenii moldoveni care lucrează sau au lucrat în Spania vor fi eligibili pentru pensii și indemnizații din partea statului spaniol. Acordul în domeniul securității sociale semnat între Republica Moldova și Spania va deveni aplicabil începând cu 1 iunie.
Conform acestui acord, cetățenii moldoveni vor putea solicita diverse tipuri de pensii și indemnizații, inclusiv pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate din cauza unei afecțiuni generale, indemnizații de dizabilitate din cauza unui accident de muncă sau unei boli profesionale, precum și pensii pentru urmași, conform comunicatului emis de Ministerul Muncii și Protecției Sociale la 9 mai.
Acordul în domeniul securității sociale dintre Republica Moldova și Regatul Spaniei, semnat la Madrid pe 21 iulie 2022, va intra în vigoare începând cu 1 iunie 2024.
Fiecare stat va calcula și va plăti pensiile proporțional cu perioadele de asigurare realizate pe teritoriul său, în conformitate cu legislația națională. Pentru a solicita pensii și alte beneficii sociale prevăzute de acordurile internaționale în domeniul securității sociale la care Republica Moldova este parte, persoanele îndreptățite vor depune o cerere la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) sau la instituția competentă din Regatul Spaniei.
Circa 22 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, care locuiesc în prezent în Spania, ar urma să beneficieze de noile prevederi.
Ministerul Muncii și Protecției Sociale informează că în prezent, sunt încheiate acorduri de securitate socială cu 18 țări. Printre acestea se numără Austria, Bulgaria, Portugalia, Estonia, Cehia, Regatul Belgiei, Republica Polonă, Ungaria, Germania, Italia sau Grecia. Dintre acestea, 17 sunt deja în vigoare.
Când se iese la pensie în Spania?
În Spania, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru cei care au cotizat timp de 37 de ani și nouă luni. Pentru cei care nu îndeplinesc această perioadă de cotizare, vârsta standard de pensionare este de 66 de ani și patru luni pentru a putea beneficia de pensie integrală.
Conform Legii 21/2021, adoptată la 28 decembrie, persoanele care au cotizat timp de 35 de ani au dreptul la pensionare anticipată, fie la cerere, fie la termen. Mai exact, având în vedere că, conform datelor Epdata, în octombrie 2023, pensia medie lunară era de 1.377,22 euro, persoanele care au cotizat timp de 15 ani obligatorii vor primi o sumă echivalentă cu 50% din baza de reglementare. Mai multe puteți afla aici.