Acum, o persoană fizică a sesizat la CCR un articol cheie din ordonanșa de urgență prin care s-a realizat modificarea. Este vorba chiar de cel prin care Executivul a făcut această reducere.

Diminuarea contribuției ar putea avea un impact negativ asupra pensiilor private a șapte milioane de salariați.

Acțiunea este foarte importantă în sensul în care dacă oficialii Curții Constituționale admit excepția de neconstituționalitate a articolului respectiv, contribuȚia ar putea reveni la nivelul anterior, de 5,1%, scrie profit.ro.

Persoana fizică susține că reducerea contribuției reprezintă o ingerință în relațiile contractuale dintre un participant la Pilonul II și administratorul contribuțiilor sale. Această ingerință nu putea fi prevăzută la momentul aderării la Pilonul II.

Salariatul susține că articolul îi încalcă dreptul la un trai decent, având în vedere faptul că în momentul aderării la un fond privat de pensii, este normal ca un contribuabil să vireze o contribuție în continuă creștere, până la 6%.

De asemenea, contribuabilul are dreptul de a primi o pensie proporțională cu contribuția achitată, în acest sens modificarea apare ca o ingerință în contractul părților.