Fondurile de pensii canadiene privesc tot mai atent către Europa, pe fondul tensiunilor comerciale generate de politicile lui Donald Trump
Marile fonduri de pensii din Canada îşi reorientează strategia de investiţii, privind cu interes sporit către Europa, în contextul unui climat economic global marcat de incertitudini.
Potrivit unei analize Bloomberg, această schimbare de direcţie vine ca urmare a politicilor comerciale agresive ale fostului preşedinte american Donald Trump, care a impus tarife de până la 145% pentru bunurile din China şi a afectat relaţiile cu aliaţi tradiţionali, inclusiv Canada şi statele europene.
Printre fondurile care îşi regândesc alocările de capital se numără şi cel al Universităţii din Ontario (UPP), care administrează active de 8,4 miliarde de dolari.
Aaron Bennett, directorul de investiţii al fondului, a declarat că Europa trece printr-o tranziţie economică importantă, ceea ce deschide noi perspective pentru investiţii în infrastructură, imobiliare şi credit privat.
UPP analizează zone mai puţin explorate ale pieţei de credit european, în căutarea unor randamente atractive.
„Cred că a avut loc o revigorare interesantă a gamei de posibilităţi şi rezultate care ar putea să se întâmple în Europa”, punctează Aaron Bennett.
Fondul OTPP, unul dintre cele mai mari din țara nord-americană, caută și el oportunităţi în regiuni mai puţin competitive din Europa
O abordare similară este adoptată şi de Fondul de pensii al profesorilor din Ontario (OTPP), unul dintre cele mai mari din Canada, cu active de peste 266 de miliarde de dolari.
Directorul general Jo Taylor a subliniat că fondul caută oportunităţi în regiuni mai puţin competitive din Europa, unde preţurile sunt mai atractive şi potenţialul de câştig este ridicat.
În prezent, aproximativ 33% din activele OTPP sunt investite în SUA, iar 17% în Europa, Orientul Mijlociu şi Africa.
„Îmi place ideea de a avea curaj şi a investi în zone unde alţii nu vor să meargă pentru că asta înseamnă mai puţină concurenţă şi şansa de a face alegeri mai bune la preţuri mai mici.
Ne uităm la unele zone din Europa pentru a investi în toate categoriile de active”, explică Taylor.
În paralel, segmentul de credit privat a cunoscut o creştere accelerată la nivel global, atingând valoarea de 1.600 de miliarde de dolari, deşi o parte semnificativă din aceste investiţii nu a trecut încă printr-un ciclu economic complet.
UPP, fond înfiinţat în 2021, administrează pensiile pentru 41.000 de angajaţi din învăţământul superior din Ontario. La sfârşitul anului trecut, portofoliul său era compus în proporţie de 42% din instrumente cu venit fix şi 34% din acţiuni tranzacţionate la bursă.
Europa pare astfel să câştige teren în preferinţele marilor investitori instituţionali canadieni, într-un moment în care SUA devin un teren mai impredictibil pentru plasamentele pe termen lung.