Vor primi cei mai mulți bani la pensie. Românii norocoși după 1 septembrie: Nu e corect

pensionara

SURSA FOTO: pixabay.com

De la 1 septembrie, milioane de pensionari vor beneficia de mai mulți bani la pensie. Totuși, unele pensii vor crește mai mult decât altele. Despre care pensii este vorba?

Pensiile care vor fi majorate cel mai mult de la 1 septembrie

Pensiile care cresc cel mai mult. Dorina Barcari subliniază că majorările pensiilor sunt destinate în principal persoanelor care nu au avut documente oficiale care să ateste veniturile lor.

Aceasta este o problemă frecventă pentru cei care au lucrat pe marile șantiere, unde documentele au fost pierdute sau nu au fost păstrate corespunzător.

Conform legislației actuale, în lipsa documentelor care să ateste veniturile, se folosește salariul minim pe economie pentru calculul pensiei.

Această metodă de calcul este considerată nedreaptă de către Barcari, deoarece încalcă drepturile celor afectați. Ea susține că ar fi fost corect ca drepturile salariale să fie reconstituite în baza legii salarizării aplicabile în perioada respectivă.

”Vor creste pensiile celor care nu au avut documente. De exemplu, sunt cei care au lucrat pe marile șantiere, unde documentele lor au fost plimbate de colo-colo, si in final nu se mai gasesc deloc.

Conform legii, si legea e nedreapta aici, adica le incalca niste drepturi, pune problema ca pe perioadele in care nu se regasesc veniturile sa se valorifice in calcule salariul minim pe economie. Nu e corect, atata timp cat a existat o lege a salarizarii si se puteau reconstitui drepturile”, spune Dorina Barcari.

Discriminare în funcție de data pensionării

Dorina Barcari spune că există o discriminare în funcție de data pensionării.

Conform reglementărilor actuale, punctajele obținute pentru anii lucrați peste 25 sunt considerate doar dacă au fost realizate înainte de data pensionării.

Aceasta înseamnă că persoanele care au muncit mai mult de 25 de ani, dar au ieșit la pensie după această perioadă, nu beneficiază de creșteri suplimentare ale punctajului pentru anii în plus.

”Alta categorie vor fi cei care, aici iar e o chestie si neconstitutionala, si necorecta. E vorba de data pensionarii care, aici face ca pana la data pensionarii, punctajele realizate peste 25 de ani sa se aduca un plus de punctaj, iar dupa data pensionarii sa nu se aduca.

De ce? Pentru ca e aceasi contributie. Omul munceste mai multi ani decat 25, ca beneficiaza si de pensie, asta este obsesia legii, sa nu se beneficieze de pensie. Lumea sa nu iasa la pensie cand si-a indeplinit condițiile de pensionare”, a spus Doina Barcari la Realitatea Plus.

Ce trebuie să facă pensionarii pentru a beneficia de creșteri?

Pentru a beneficia de aceste majorări, pensionarii trebuie să îndeplinească o condiție esențială. Ei trebuie să demonstreze că au cel puțin 25 de ani de vechime în câmpul muncii.

Aceasta se poate face prin prezentarea documentelor oficiale care atestă perioada lucrată.

În cazul în care documentele nu sunt disponibile, Barcari sugerează că este necesară o reevaluare a legislației pentru a permite reconstituirea drepturilor în mod echitabil.

Românii care vor beneficia de bani la recalculare

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice, a anunțat recent detalii importante despre recalcularea pensiilor. Acesta a explicat că aproximativ 1 milion de pensionari nu vor beneficia de creșteri.

Conform oficialului, începând cu 1 septembrie, pensionarii din România vor avea pensiile recalculate în conformitate cu noua lege a pensiilor.

Acest proces va aduce creșteri semnificative. Creșterile sunt în special pentru cei cu un stagiu de cotizare contributiv mai mare de 25 de ani.

„Mai mult de 3 milioane de pensionari vor beneficia de aceste creșteri, datorită punctelor de stabilitate. Cei care au cotizat peste 40 de ani vor vedea creșteri de peste 80-90%. Mulți pensionari care în prezent primesc indemnizație socială vor ieși din această zonă”, a declarat oficialul pentru Antena 3 CNN.