Pensiile care nu cresc de la 1 ianuarie. Nu vor fi indexate cu inflația

pensii, pensie, pensia, pensionari, pensionar

SURSA FOTO: Dreamstime

Vești proaste pentru pensionari. Într-o decizie care a generat controverse, senatorii au votat luni împotriva unui proiect de lege care ar fi permis indexarea pensiilor de stat cu rata inflației. Această măsură ar fi beneficiat peste 700.000 de pensionari care, în urma recalculării pensiilor din septembrie, nu au văzut o majorare a veniturilor. Proiectul a fost respins în Senat, prima cameră sesizată.

Mulți pensionari care au rămas cu pensiile nemajorate au sperat că acest proiect le va aduce o soluție la dificultățile financiare generate de inflație. Indexarea pensiilor la rata medie a inflației ar fi reprezentat un sprijin semnificativ pentru aceștia, având în vedere creșterea generalizată a prețurilor.

Vești proaste pentru pensionari

Totuși, proiectul de lege a fost respins, iar pensionarii afectați vor trebui să aștepte până când pensiile celor care au fost pensionați în condiții defavorabile vor fi, de asemenea, indexate, cu scopul de a egala sumele pe care le primesc.

Un aspect controversat al proiectului a fost includerea unei prevederi care interzice mărirea pensiilor pentru membrii Guvernului și parlamentari în timpul exercitării funcțiilor lor. Această decizie a fost interpretată ca o măsură de echitate, dar a stârnit și critici.

Social-democrații au subliniat că, dacă parlamentarii ar fi beneficiat de măriri, atunci pensia lui Nicolae Ciucă, premierul României, ar fi crescut cu 20%.

SURSA FOTO: Dreamstime

Proiectul a stârnit mai multe controverse

Unii membri ai partidului PNL au indicat că președintele Senatului s-ar opune acestei măriri, temându-se că proiectul ar putea fi respins dacă și parlamentarii ar beneficia de modificările legale. Criticii acestei măsuri avertizează că excluderea parlamentarilor și a membrilor Guvernului ar putea fi considerată discriminatorie și neconstituțională.

Nicoleta Pauliuc, senator PNL, a menționat că, în cazul unei contestații la Curtea Constituțională, aceasta ar putea declara neconstituțional articolul respectiv, iar proiectul ar putea continua să își urmeze parcursul legislativ.

„Dacă cineva ar face contestație la CCR și ar invoca inconstituționalitatea unui text de lege, atunci CCR se va pronunța pe acel articol, dacă e declarat neconstituțional, apoi proiectul de lege își urmează parcursul, merge mai departe la promulgare”, a spus Nicoleta Pauliuc.

Titus Corlățean, senator PSD, a susținut că acest vot reprezintă un moment de revenire la normalitate, afirmând că PSD își dorește să corecteze inechitățile din sistemul de pensii.

„Este un moment al revenirii la normalitate. În sfârșit putem să rezolvăm inechitățile din sistem. Ăsta e motivul pentru care PSD-ul votează”, a spus Titus Corlățean.

În contrast, senatorii USR, prin vocea lui Irineu Dârau, au criticat proiectul, subliniind că nu abordează toate inechitățile din sistemul de salarizare și pensii publice.

„S-a spus aici, pentru o categorie se rezolvă parțial. Sunt foarte multe inechități în sistemul de salarizare publică și în sistemul de pensii publice”, a spus Irineu Dârau.