Ministrul Justiției a declarat că nu se poate renunța complet la pensia de serviciu a magistraților. Stelian Ion a punctat că aceste lucruri trebuie să fie discutate la nivelul Legislativului față de toate categoriile care beneficiază de acest gen de pensii.
Ministrul Justiției, Stelian Ion, afirmă că nu se poate renunța complet la pensiile de serviciu ale magistraților, însă subliniază că se poate interveni asupra cuantumului acestora.
„Sunt conștient de faptul că o justiție independentă, o justiție corectă, puternică, este o justiție remunerată bine, este o justiție care presupune că judecătorii procurorii au dreptul la o pensie bună, însă în momentul în care sunt anumite dezechilibre, ele trebuie corectate.
În aceste legi nu am intervenit decât pe un anumit pilon referitor la pensii și anume în chestiunea vechimii. Nu e corect să ai vechime de avocat, să spun, 20 de ani, mai ai vechime de cinci ani și ieși la pensie de magistrat ca și cum toată perioada aceea ai fi fost magistrat. (…)
Am venit cu propunerea de a beneficia de aceste pensii de serviciu, care nu pot fi desființate total, a spus Curtea Constituțională și deja discutat ani de zile despre aceste subiect, deci nu se poate renunța total la ele, dar ideea este să beneficieze de ele cei care au fost magistrați, care au fost judecători sau procurori”, a declarat Stelian Ion luni seară, la B1 Tv, conform news.ro.
Toate categoriile care primesc astfel de pensii trebuie să intre în discuție
Ministrul Justiției consideră că în grupul de lucru format la nivelul Legislativului trebuie discutate toate pensiile de serviciu de care beneficiază diverse categorii profesionale.
„Chestiunile de altă natură, care țin de cuantumul pensiei, în programul de guvernare au fost asumate de către Parlament, în sensul în care deja s-a înființat un grup de lucru în Parlament și vom avea propuneri, în cadrul acelui grup de lucru. Dar mie mi se pare absolut normal ca lucrurile să fie discutate față de toate categoriile care beneficiază de acest gen de pensii pentru că e incorect să te iei numai de unii. (…)
Trebuie discutat laolaltă și cu celelalte cazuri pentru că altfel se va pune problema dar înseamnă că aveți ceva cu noi, dacă discutați numai despre pensiile noastre câtă vreme și celelalte categorii, polițiști, militari, aviatori, punem toate categoriile acolo, beneficiază de pensii similare.
Atunci trebuie discutate în cadrul acelui grup de lucru și sunt convins și avem propuneri care sunt propuneri echilibrate, eu sunt convins că vor fi acceptate și de către magistrați, câtă vreme ești corect ești magistrat, ai îmbrățișat ideea aceasta a corectitudinii lucrul ăsta trebuie să se reflecte în toate aspectele cotidiene ale vieții și sincer, chiar e greu de apărat, nu știu cine poate apăra ideea că pensia poate depăși – și nu cu puțin – salariul, ultimul salariu. Asta e o invitație la ieșit la pensie timpuriu, chestiunea asta ar putea fi rezolvată din punct de vedere legislativ”, a mai afirmat Stelian Ion.
Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea