Pensiile militare sub 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate din octombrie 2024
Ministerul Finanțelor a publicat un proiect de ordonanță de urgență care prevede majorarea plafonului lunar neimpozabil pentru pensiile militare de stat la 3.000 de lei, față de 2.000 de lei, cât este în prezent.
Această măsură ar putea fi aprobată de Guvern miercuri și ar urma să intre în vigoare începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024.
Conform proiectului de ordonanță, majorarea plafonului neimpozabil pentru pensiile militare va fi aplicată la fel ca în cazul pensiilor stabilite pe baza principiului contributivității. În document se arată că, pentru pensiile militare, se propune o majorare de la 2.000 la 3.000 de lei pentru a se asigura un tratament echitabil între diferitele categorii de pensionari.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat pe rețelele sociale măsura propusă, subliniind beneficiile acesteia pentru pensionarii militari.
„Am publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor o propunere de proiect de OUG pentru majorarea plafonului lunar neimpozabil pentru pensiile militare de stat, de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024. Cu alte cuvinte, o parte mai mare din pensie va rămâne în buzunarul fiecărui pensionar militar, fără să fie supusă impozitării. Vrem astfel să sprijinim cadrele militare care au servit cu devotament țara, asigurându-le un trai mai decent și mai sigur”, a transmis ministrul Finanțelor pe Facebook.
Boloș a menționat că această măsură va beneficia aproximativ 200.000 de români din rândul pensionarilor militari. El a subliniat, de asemenea, că este o măsură de justiție și echitate:
„Reamintesc că legea adoptată recent în Parlament privind creșterea plafonului neimpozabil pentru pensii de la 2.000 de lei la 3.000 de lei s-a referit doar la pensiile bazate pe contributivitate, deci nu a inclus și pensiile ocupaționale, adică cele ale pensionarilor militari. Este, așadar, o măsură de justiție și echitate, care vine în întâmpinarea nevoilor reale ale celor care contribuie la securitatea națională, indiferent de contextul economic”, a mai transmis oficialul.
Cum se impozitează în prezent aceste pensii?
În prezent, pensiile militare sunt impozitate progresiv, conform Codului fiscal, după cum urmează:
- 10% pentru partea din pensie mai mică decât sau egală cu câștigul salarial mediu net.
- 15% pentru partea cuprinsă între câștigul salarial mediu net și câștigul salarial mediu brut.
- 20% pentru partea ce depășește câștigul salarial mediu brut.
Pensiile militare sunt considerate o situație aparte, întrucât ele nu fac parte din sistemul public de pensii și sunt suportate integral din bugetul de stat. Legea prevede că militarii și polițiștii contribuie la bugetul de stat, însă partea contributivă a pensiilor lor nu poate fi ușor determinată.
Această situație a creat un dezavantaj fiscal pentru pensionarii militari în comparație cu alte categorii de pensionari, în special cei care beneficiază de pensii de serviciu. În contextul în care pensiile militare sunt impozitate progresiv pentru partea necontributivă, noua măsură vizează să aducă un tratament mai favorabil pentru această categorie de pensionari.
Exemplu de calcul pentru o pensie militară de 8.000 de lei:
- Partea de impozit pentru suma sub 4.427 lei (câștigul salarial mediu net): se scade 2.000 lei (plafonul neimpozabil), iar la diferența de 2.427 lei se aplică un impozit de 10%.
- Partea cuprinsă între 4.427 lei și 7.567 lei (câștigul salarial mediu brut): se aplică un impozit de 15%.
- Partea care depășește 7.567 lei: se aplică un impozit de 20%.