Ciolacu refuză modificarea legii pensiilor pentru minerii români
Premierul României, Marcel Ciolacu, a transmis clar Guvernului că nu susține proiectul de modificare a legii pensiilor, propunere care ar permite o creștere a pensiilor pentru foștii mineri și alte categorii de lucrători expuși condițiilor grele de muncă.
În cadrul unei discuții recente, premierul a argumentat că orice modificare a legii pensiilor ar risca să pună în pericol negocierile delicate cu Comisia Europeană, autoritate care monitorizează implementarea reformelor structurale asumate de România în contextul PNRR.
”E la ca la persoanele cu dizabilități. Nu putem vota proiectul, ar arunca în aer negocierile cu Comisia Europeană. Trebuie să venim cu alte măsuri, să nu modificăm legea pensiilor”, ar fi spus Marcel Ciolacu, în discuțiile cu apropiații din Guvern.
Impactul recalculării pensiilor asupra pensionarilor din domeniile grele
Problema vizează, în special, pensionarii din minerit, siderurgie, chimie, cariere, căi ferate și alte domenii în care angajații și-au desfășurat activitatea în condiții dure și periculoase.
Aceștia sunt cei mai afectați de recalcularea pensiilor, o procedură care nu diminuează efectiv valoarea pensiilor actuale, însă scade punctajul acumulat, ceea ce înseamnă că pensionarii nu vor beneficia de creșteri ale pensiei până când noul punctaj recalculat nu va depăși valoarea actuală a pensiei lor.
Conform noilor reglementări, aceste categorii de pensionari vor primi aceleași sume, fără creșteri suplimentare, până când pensia recalculată le va oferi o valoare mai mare decât cea prezentă.
Această stagnare este resimțită puternic de cei care au sperat ca recalcularea pensiilor să le aducă o stabilitate financiară mai mare după o viață de muncă grea.
Recalcularea pensiilor militare, aprobată de deputați
În schimb, recalcularea veniturilor militare a fost aprobată marți, 29 octombrie.
Proiectul de lege pentru actualizarea veniturilor militare de stat a fost aprobat de Camera Deputaților cu un vot majoritar: 231 de parlamentari au votat „pentru”, în timp ce 31 s-au opus. Următorul pas este ca acesta să fie analizat și votat în Senat, proiectul având prioritate în procedura de urgență.
Cu toate acestea, Guvernul a exprimat rezerve semnificative față de acest proiect, susținând că prevederile sale ar putea contraveni Constituției și ar presupune un impact financiar considerabil asupra bugetului de stat.
Promisă încă din vară, modificarea legii a fost amânată din cauza disputelor politice. PSD și PNL s-au întrecut în a propune primii un proiect de lege, în timp ce Opoziția a criticat faptul că problema pensiilor pentru persoanele cu dizabilități rămâne nerezolvată.