Eugen Tomac cere referendum pe 9 iunie
În cursul zilei de miercuri, 21 februarie, președintele PMP, Eugen Tomac, a susținut o conferință de presă. În cadrul acesteia, el i-a cerut șefului statului să convoace, pe data de 9 iunie, un referendum privind eliminarea pensiilor speciale.
Tot în data de 9 iunie au loc alegerile europarlamentare.
Eugen Tomac a precizat că i se pare oportun ca românii să fie consultați cu privire la o temă majoră. Cerința lui vine în contextul în care coaliția s-a gândit la o comasare a alegerilor locale cu cele europarlamentare.
El a mai spus că această problemă frământă societatea românească. Drept urmare, este bine ca românii să se pronunțe în acest sens.
”Dreapta unită îi cere preşedintelui României să convoace pe 9 iunie un referendum privind eliminarea pensiilor speciale”, a spus Tomac.
Va fi formulată o solicitare oficială
Așadar, el spune că va fi formulată o solicitare oficială către președintele Klaus Iohannis.
El spune că, dacă tot este manipulată democrația, mai este loc să se înghesuie și un referendum lângă alegeri.
„Vom formula o solicitare oficială prin care cerem preşedintelui să mai pună o urnă lângă cele pe care le va înghesui în aceeaşi secţie de vot, mutilând democraţia, cei de la PSD şi PNL prin comasarea pe care au pregătit-o. Pe lângă două alegeri, mai e loc şi de un referendum şi eu sunt convins că românii s-ar bucura să se poată pronunţa pe această temă care este de interes major”, a anunţat Eugen Tomac.
Coaliția a dat undă verde comasării
Coaliția a discutat și miercuri despre comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare.
Surse apropiate acestei chestiuni au precizat că liderii coaliției au ajuns la un punct comun în această problemă. Același surse au mai spus că PSD și PNL vor merge pe o listă comună pentru alegerile pentru Parlamentul European.
Primul pe listă va fi, spun sursele, un candidat independent.
Într-o altă ordine de idei, în ceea ce privește alegerile prezidențiale, PSD ar dori ca acestea să aibă loc în septembrie. Cele parlamentare ar urma să aibă loc în luna decembrie, la termen.
Dacă se va întâmpla așa, noul președinte va aștepta ca șeful statului de acum să își încheie mandatul.
Potrivit surselor, motivul devansării alegerilor prezidențiale ar include, pe lângă scăderea numărului de votanți în luna decembrie, și posibilitatea ca România să se implice în negocierile pentru ocuparea posturilor europene.