Pensie mai mică pentru anumiți români. E vorba de noi modificări care sunt incluse în legea pensiilor speciale. Trebuie subliniat că acest subiect a făcut obiectul a numeroase încercări de a reduce sumele considerabile pe care le primesc beneficiarii acestui tip de pensie. Acum, s-a aflat că s-au alocat mai puțini bani.

Cine sunt cei care beneficiază totuși de pensie specială? Răspunsul a venit într-o emisiune de la Realitatea Plus. Invitată în studio, avocata Dorina Gonț a ținut să arate ce prevede această lege a pensiilor speciale.

Pensie specială pentru o anumită categorie de români

Avocata a ținut să menționeze că actul normativ este cunoscut, în termeni corecți, drept legea pensiilor de serviciu. Ea a menționat că în spațiul public se utilizează adesea expresia „pensie specială”. Acest lucru se datorează faptului că acest tip de pensie este acordate conform unor legi speciale destinate unor categorii specifice de persoane.

„Da, este adevărat. Termenul de pensii speciale este cel care mai este folosit în spațiul public. Termenul corect este termenul de pensie de serviciu.

Este folosit termenul de pensie specială pentru că aceste pensii sunt datorate și rezultă din legi speciale pentru anumite categorii de personal”, a menționat Dorina Gonț.

Beneficiarii Legii privind pensia de serviciu

Printre beneficiari se numără o gamă largă de persoane. În cadrul emisiunii, s-a arătat ce tip de funcționari publici, ce categorii beneficiază de această pensie de serviciu sau așa cum este cunoscută, pensie specială.

E vorba de militarii și personalul civil din MApN și MAI. Pe listă se mai află magistrații, respectiv judecătorii și procurorii. Și funcționarii publici cu statut special, respectiv cei din Serviciu Român de Informații au parte de pensie de serviciu. Mai sunt incluși și anumiți demnitari. E vorba, în acest caz de președintele României, parlamentarii, membrii Guvernului. Dar, trebuie subliniat, că mai sunt și alți demnitari ai statului român.

pensii speciale
Pensiile speciale, o problemă fără sfârşit a României / SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

De pensie specială mai beneficiază și personalul Curții de Conturi. Totodată, și personalul corpului diplomatic sau personalul auxiliar din justiție primesc pensie specială.

Modificări importante se aplică de la 1 ianuarie 2024

Conform informațiilor furnizate, foarte multe categorii pot fi supuse unor modificări în funcție de legislație aflată în vigoare și de deciziile ce se iau la nivel legislativ.

„Dar vreau foarte mult să îmi spuneți, fiindcă au fost foarte multe controverse în spațiu public, că toți cresc aceste pensii speciale în contextul în care românii se descurcă din ce în ce mai greu”, a fost întrebarea ridicată în cadrul emisiunii de la Realitatea Plus.

Avocata a arătat că acest tip de pensie specială a făcut obiectul unei legi speciale 282 din 2023. Conform Dorinei Gonț, acesta a intrat în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024. Este vorba de o lege care modifică totodată și dispozițiile Codului Fiscal. Avocata a explicat că, la articolul 101 din Lege, se prevede un mod în care acestea sunt impozitate.

„Adică vor fi micșorate”, a fost reacția jurnalistului.

Avocata a ținut să menționeze că pensiile speciale au fost deja micșorate. Conform acesteia, începând cu 1 ianuarie 2024, pensionarii din această categorie au primit pensii care au fost impozitate potrivit unei grile prevăzute în dispozițiile 101 din această lege 282. Ea modifică, a spus avocata Dorina Gonț, Legea codului fiscal, Legea 215.