Pensiile care trebuie să dispară urgent! Sistemul trebuie schimbat din temelii

Atunci când vorbești despre pensii speciale, nimic nu e mai grăitor și, totodată, mai răscolitor decât puterea exemplului. Unul dintre cele mai puternice exemple ale sistemului de pensii speciale a fost dat de curând de noul ministru al Muncii. Plecând de la acest exemplu, Capital a realizat un sondaj ale cărui rezultate le prezentăm în cele ce urmează.

Raluca Turcan a dat exemplul unui pensionar din România care are o pensie de peste 78.000 de lei. Suma, în sine, poate n-ar fi atât de revoltătoare dacî nu ar contrasta cu suma pe care pensionarul ar fi trebuit s-o ia era pe măsuraa contribuțiilor sale, și anume 5.000 de lei. Un fost angajat din sistemul juridic încasează o pensie lunară de 78.634 de lei. Totul se întâmplă în condițiile în care această persoană ar fi trebuit să încaseze o pensie de doar 5.205 lei, dacă ar fi fost vorba să primească pensia pe sistemul de contributivitate.

În urma acestei declarații, Capital a realizat un sondaj la care au răspuns aproape 25.000 de români, cititori ai site-ului capital.ro. Întrebarea la care au răspuns cititorii capital.ro a fost „Sunteți de acord cu desființarea pensiilor speciale?”, au fost două variante de răspuns și perioada de desfășurare a fost între 13 și 16 ianuarie.

Pensiile speciale trebuie desființate. O spun 23.000 de români

97% dintre cei aproape 25.000 de respondenți ai sondajului realizat de capital.ro au spus că sunt de acord cu desființarea pensiilor speciale, în timp ce 874 dintre ei, adică 3% din total, au spus că nu sunt de acord cu desființarea acestora.

Ministrul Muncii a anunțat să schimbe sistemul care permite unui număr de 9.600 de persoane, beneficiari ai unor pensii de serviciu, să încaseze astfel de sume. Acestea sunt de zeci sau chiar de sute ori mai mari decât pensia minimă sau decât cea medie.

„Eu nu pot să tolerez şi nici nu pot să dorm bine noaptea în condiţiile în care în momentul de faţă în România există pensionari care câştigă 78.634 de lei pe lună, în condiţiile în care contributivitatea ar acoperi o pensie de 5.205 lei, iar 73.429 reprezintă criterii favorizante din legile făcute de PSD în Parlament, nu de altcineva”, a declarat Raluca Turcan.

Turcan a mai spus că există pensii de 41.000 de lei, de 50.000 de lei, de 18.000 de lei lunar, în timp ce 900.000 de români trăiesc cu venituri de 800 de lei.