Reforma pensiilor de serviciu. Guvernul pregătește modificări pentru magistrați
Guvernul analizează noi măsuri privind pensiile de serviciu, în contextul în care reforma acestora este o condiție esențială pentru deblocarea unor fonduri europene din PNRR. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat că Executivul lucrează la două variante pentru modificarea sistemului de pensii destinat magistraților, scrie luju.ro.
Decizia vine după ce Comisia Europeană a suspendat parțial cea de-a treia cerere de plată din Planul Național de Redresare și Reziliență, invocând faptul că România nu și-a respectat angajamentele privind reforma pensiilor de serviciu, numite eronat „pensii speciale” în discursul public.
Două variante pentru modificarea pensiilor magistraților
Marți, 1 aprilie 2025, Marcel Boloș a explicat că la nivel guvernamental se discută două opțiuni principale. Prima variantă presupune aplicarea unui prag de impozitare pentru pensiile care depășesc un anumit nivel, măsură ce face parte dintr-un pachet mai amplu de reforme fiscale. A doua variantă vizează modificarea procentului din venitul brut care determină valoarea pensiei, precum și ajustarea stagiului de cotizare necesar.
„Problema care s-a deschis acum in privinta pensiilor speciale nu priveste pensiile militare. Subiectul este inchis. Acum discutam despre problema de echitate a impozitarii pensiilor magistratilor si asupra acestui aspect trebuie sa gasim solutii in termen de 6 luni.
(…)
Sunt in lucru doua variante. Varianta in care peste un anumit prag al pensiilor se va impune un anumit procent de impozitare a veniturilor, dar aceasta masura este parte a pachetului de masuri pentru reforma fiscala, pentru ca avem si un jalon in ceea ce priveste reforma fiscala. Acest prag urmeaza sa fie discutat in functie de simularile pe care le avem la Ministerul de Finante, pentru ca echitatea priveste cat ia in mana un magistrat raportat la ceilalti beneficiari din sistemul public de pensii.
(…)
A doua varianta este cea pe care expertii Bancii Mondiale au elaborat-o in ceea ce priveste procentul care se primeste sub forma de pensie din venit la data pensionarii. Acum este 85% din acest venit brut realizat si stagiul de cotizare luat in calcul este de 5 ani. In acest context discutam de un procent si un stagiu de cotizare ajustat, dar si aici trebuie sa definitivam simularile impreuna cu reprezentantii Comisiei Europene”, a precizat Marcel Boloș.
În ceea ce privește impozitarea pensiilor de serviciu, ministrul a explicat că nivelul pragului de taxare va fi stabilit în urma unor simulări realizate de Ministerul de Finanțe, astfel încât să se asigure un echilibru între veniturile magistraților pensionari și cele ale altor categorii din sistemul public de pensii.

A doua variantă analizată de Guvern, elaborată cu sprijinul experților Băncii Mondiale, propune o recalculare a pensiilor prin reducerea procentului din venitul brut care este transformat în pensie. În prezent, acest procent este de 85%, iar stagiul de cotizare luat în calcul este de doar cinci ani.
Recalcularea pensiilor magistraților
Reforma pensiilor de serviciu va viza, în principal, pensiile judecătorilor, procurorilor, judecătorilor și magistraților-asistenți de la Curtea Constituțională, magistraților-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție, precum și ale personalului de specialitate juridică asimilat acestora.
În acest sens, Guvernul pregătește o Hotărâre care va stabili regulile de aplicare a noilor prevederi, în conformitate cu Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor și Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale.
Reforma pensiilor de serviciu este unul dintre cele mai sensibile subiecte de pe agenda actualului Executiv, având în vedere opoziția exprimată de asociațiile profesionale ale magistraților, care au avertizat în repetate rânduri că diminuarea drepturilor de pensie ar putea afecta independența justiției. Pe de altă parte, oficialii europeni insistă că eliminarea privilegiilor din sistemul de pensii de serviciu este esențială pentru reducerea inechităților din sistemul public.