Update
Marți, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege privind pensiile militare, cu o majoritate semnificativă de 213 voturi pentru, 31 împotrivă și 19 abțineri. Acest proiect de lege propune indexarea pensiilor militare în funcție de solda sau salariul de grad și funcție, astfel încât să asigure o actualizare constantă a pensiilor militarilor în raport cu evoluțiile salariale din domeniu. Următorul pas procedural pentru proiect este trimiterea acestuia la Senat, care are rol decizional în adoptarea finală a legii.
Scopul principal al propunerii legislative este completarea Legii nr. 223/2015, cu intenția de a asigura un nivel echitabil al pensiilor pentru toți cei care au activat în aceleași condiții în cadrul sistemului național de apărare. Astfel, se dorește ca pensiile militarilor să fie aliniate în mod corespunzător și să reflecte specificul activității și contribuția fiecărui cadru militar, eliminând diferențele existente între beneficiarii care au avut același statut profesional și au desfășurat aceeași muncă în condiții similare.
Știrea inițială
Legea pentru indexarea pensiilor militare
Deputatul PNL Florin Roman a anunțat recent că proiectul de lege ce vizează indexarea pensiilor militare a trecut cu succes de comisiile de Buget-Finanțe și Apărare, un pas esențial înainte de votul final în plenul Camerei Deputaților.
Inițiativa legislativă, susținută de Partidul Național Liberal, are drept obiectiv principal corectarea unei inechități existente în sistemul de pensii militare, care afectează de mai mulți ani veniturile pensionarilor militari.
Acest proiect de lege propune realinierea pensiilor militare cu solda, corectând o măsură controversată introdusă în 2017, când modificările efectuate atunci au eliminat corelarea pensiilor militare cu salariile active.
Florin Roman a explicat că această schimbare a fost percepută ca o „umilință” pentru pensionarii militari și că proiectul actual reprezintă o încercare de a restabili echitatea.
Proiectul de lege urmează să fie dezbătut și votat în plenul Camerei Deputaților, ceea ce reprezintă un pas final înainte de implementare. În plus, Roman a asigurat că există o bună pregătire pentru ca recalcularea să se desfășoare în termen de 30 de zile, afirmând că „în Armată e disciplină și organizare.” Fondurile necesare vor fi incluse în bugetul pentru anul viitor, astfel încât aplicarea legii să fie sustenabilă din punct de vedere financiar.
”Deocamdată avem doar un raport de adoptare comun al Comisiei de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor şi a Comisiei de Apărare, care sunt comisii raportoare. Practic următorul pas este votul în plenul Camerei Deputaţilor. Partidul Naţional Liberal a propus acest proiect de lege. El a fost votat astăzi cu largă majoritate şi practic obiectul de reglementare este unul foarte simplu repararea unei inechităţi din legea pensiilor militare. Vă amintiţi momentul 2017 când prevederile care au fost introduse astăzi au fost scoase la momentul respectiv de ministrul muncii de atunci doamna Olguţa Vasilescu şi practic astăzi prin acest proiect de lege care reactualizează partea de venit din pensie cu partea de soldă, facem dreptate pensionarilor militari care nu cred, din punctul nostru de vedere, că meritau să fie umiliţi ani de zile prin această inechitate”, a declarat Florin Roman.
Clarificări privind aplicabilitatea
Un aspect de interes public a fost ridicat de excluderea inițială a pensionarilor militari din structurile Guvernului și Parlamentului de la indexarea pensiilor.
Roman a explicat că amendamentele asumate prin semnătură în comisii nu au inclus această excludere, dezmințind orice intenție de discriminare între diferitele categorii de pensionari militari.
Mențiunea face trimitere la reacția liderilor PSD, printre care și Alfred Simonis, care ar fi susținut interpretări diferite privind scopul proiectului.
”Noi am discutat astăzi în cadrul Comisiei de Buget Finanţe şi de apărare doar amendamentele asumate prin semnătură ori în amendamentele asumate prin semnătură de liderul de grup, un asemenea amendament nu a existat. Au circulat mai multe variante de lucru, dacă nu mă şel eu, patru sau cinci, care au fost rostogolite. Important este, de asta am şi făcut precizarea la începutul şedinţei, că nu discutăm decât acele amendamente asumate prin semnătură de către parlamentari, şi ca să fim foarte direcţi, că probabil întrebarea dumneavoastră vizează ceea ce spunea domnul Simonis referitor la domnul Ciucă, domnul Ciucă a cerut în mod repetat ca această chestiune să nu i se aplice domniei sale tocmai pe motivul că ştia că va fi un atac politic din partea celor de la PSD.
Proiectul de lege privind indexarea pensiilor militare reprezintă o inițiativă legislativă cu impact social și politic considerabil. Dacă va fi aprobat, acesta ar putea readuce echitate în sistemul de pensii militare, compensând modificările introduse în 2017.