Numărul participanţilor a ajuns la 5,58 milioane la finalul lunii februarie, în creştere uşoară faţă de luna ianuarie, cu 0,57%.
În condiţiile unei cote de contribuţie de 3% din venitul brut realizat, în luna februarie au fost virate către fondurile de pensii de pe Pilonul II 191 milioane lei.
Astfel, două treimi din avansul activelor din februarie se datorează virării acestor contribuţii şi o treime se datorează valorii adăugate de administratorii de fonduri.
În ultimele 12 luni, activele pensiilor de pe Pilonul II au avansat cu 2,323 miliarde lei, de la 4,683 miliarde lei. În acelaşi timp, valoarea contribuţiilor virate s-a cifrat şa 2,21 miliarde lei.
Prin urmare, pe parcursul ultimelor 12 luni, peste 90% din avansul pensiilor se datorează virării contribuţiilor şi sub 10% valorii adăugate de administratori.
În ceea ce priveşte distribuţia pe vârstă, în februarie 2012, 57,2% dintre participanţi aveau vârsta de până în 35 ani şi 42,8% vârsta de peste 35 de ani. Pe gen, distribuţia a fost următoarea: 51,75% erau bărbaţi şi 48,25% femei.
Comparativ cu februarie 2011, din punct de vedere valoric, doar obligaţiunile corporative au înregistrat scăderi de 10,78%, restul claselor de active au înregistrat creşteri cuprinse între 6,34% – obligaţiuni municipale şi 172,29% – titluri de participare – OPCVM.
În februarie 2012 aproximativ 90,62% din activele fondurilor de pensii administrate privat erau plasate în ţară, iar restul de 9,38% erau investiţii externe, din care investiţii în UE au fost 9,36%, iar investiţii în state terţe 0,02%.
De luna viitoare, fondurile de pensii de pe Pilonul II vor primele contribuţii de 3,5% din venitul brut al participanţilor, ceea ce va duce la o accelerare a creşterii activelor.
Pensiile de pe Pilonul II au spart pragul de 7 miliarde lei
15 martie 2012, 17:08
Ultima modificare în 15 martie 2012, 19:08
Valoarea activelor nete înregistrată de fondurile de pensii administrate privat a depăşit în februarie pragul de 7 miliarde lei (1,61 miliarde euro), în creştere cu 4,28% faţă de luna precedentă şi cu aproape 50% faţă de luna similară din 2011.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Companiile americane stau pe o comoară de bani, dar evită să-şi ţină lichidităţile în ţară
- INEDIT: Bănci care dau credite în euro cu dobânda mai mică decât cea de la depozite
- Orban: ”Se pot externaliza doar serviciile organismelor intermediare, nu și cele ale autorităților de management”
- Cât costă reînnoirea parcului de vagoane al CFR Marfă?
- Bugetul UE este în prag de default
- Bonus de 7.650 de euro pentru angajaţii de la BMW
- Isărescu: Băncile trebuie să explice clienţilor de ce ratele plătite înseamnă atât de puţin din împrumutul acordat
- Agricultura a absorbit în primul trimestru un miliard euro de la UE
- Soarta Programului Operaţional pentru Pescuit se decide mâine la Bruxelles
- Restricţii mai „lejere” pentru creditele acordate de Erste, Raiffeisen şi Bank Austria în centrul şi estul Europei