Vestea zilei despre pensiile din România

Pensiile din România. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a făcut sâmbătă seară un anunț important la România TV, privind majorările pensiilor pentru românii cu venituri mici. Potrivit oficialului, începând cu 1 ianuarie 2024, pensiile acestora vor cunoaște o creștere de 13,8%.

Inițiativa face parte din noua Lege a Pensiilor. Aceasta vine cu serie de garanții menite să asigure stabilitatea și predictibilitatea acestui aspect vital pentru pensionari.

Așa cum am precizat anterior, indexarea pensiilor românilor va fi de 13,8%. Ministrul Bucura Oprescu spune că formula de calcul a majorărilor va include:

  • rata medie anuală a inflației
  • formula de calcul a majorărilor va include rata medie anuală a inflației

Un aspect inedit introdus prin noua lege este garanția explicită că pensiile se vor majora în fiecare an în luna ianuarie. Astfel, pensionarii pot beneficia de predictibilitate. Noua lege se va asigura că pensionarii vor beneficia constant de aceste ajustări.

„Prima majorare va fi de la 1 ianuarie cu 13,8%. Formula majorării din ianuarie este cea deja cunoscută de pensionari, rata mediei anuale a inflației la care de adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut. Aici avem o noutate, nu s-a vorbit până acum despre asta.

S-a introdus garanția că pensiile se majorează în fiecare an în ianuarie. În vechile legi era stipulat că majorările se fac anual fără să fie specificat și când anume. Au fost ani când majorările s-au făcut în septembrie sau chiar deloc.

De exemplu, în 2009 când pensiile au fost înghețate până în 2013. Acum, românii au garanția că anual vor avea loc majorările pensiilor. Aceasta este garanția pentru români că vor ști cu exactitate că în ianuarie pensiile lor vor crește”, a declarat ministrul Muncii, potrivit romaniatv.net.

Pensii recalculate în funcție de contributivitate

De asemenea, ministrul a adăugat că, începând cu septembrie anul viitor, toți românii își vor primi pensiile recalculate în funcție de contributivitate. Aceasta reprezintă un moment crucial pentru eliminarea inechităților din sistemul de pensii, asigurând că pensiile vor reflecta corect contribuțiile și munca fiecărui individ. Totodată, Ministrul Muncii a subliniat că nicio pensie nu va scădea, menținându-se cuantumul cel mai favorabil pentru beneficiari.

Măsurile prezentat mai sus reprezintă eforturile guvernului pentru:

  • îmbunătățirea condițiilor de trai ale pensionarilor
  • asigurarea unui sistem de pensii echitabil și sustenabil în viitor

„Din septembrie, românii își vor primi pensiile recalculate. Este un moment zero al pensiilor, se rezolvă inechitățile, vom avea pensii egale pentru contribuții și muncă egală. În plus, deja nu mai este o noutate, introducem în baza de calcul tot ceea ce a câștigat pensionarul și a fost contributiv.

Adică, acordul global, sporurile nepermanente, al 13-lea salariu și așa mai departe. Vă spun încă o dată: Nicio pensie nu scade! PSD nu a făcut niciodată reforme sau legi care să aducă scăderi de pensii. Va fi păstrat cuantumul cel mai favorabil”, a mai spus ministrul Muncii.

bani
SURSA FOTO: Dreamstime

Un sistem de pensii independent de factorii politici

Claudiu Năsui, fost ministru și membru al Uniunii Salvați România (USR), a adus în discuție sistemul de pensii din România și necesitatea implementării unui model independent de factorii politici.

Politicianul a afirmat că este posibil să avem un sistem de pensii care să nu depindă de deciziile politice. Totuși, a subliniat că acest aspect nu reprezintă o prioritate pentru clasa politică.

În declarațiile sale, Năsui a evidențiat că politicienii doresc mai multă putere și că sistemul actual, în special Pilonul II, oferă independență. Despre Pilonul II, fostul ministru a menționat că este un sistem funcțional, dar a fost redus față de ceea ce ar fi trebuit să fie inițial. Potrivit acestuia, Pilonul II avea un calendar pentru transferul gradual al contribuțiilor de la Pilonul I la Pilonul II.

Claudiu Năsui a subliniat că Pilonul II deranjează din cauza independenței pe care o conferă. Politicienii nu doresc ca oamenii să fie independenți, deoarece acest lucru îi face să pară mai puțin relevanți și mai puțin puternici.