Miercuri, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, și-a exprimat hotărârea de a continua reforma, în ciuda protestelor permanente ale magistraților față de legea pensiilor speciale. Ea a subliniat că săptămâna care urmează în Parlament va fi una intensă, cu discuții importante și un vot crucial în Camera Deputaților. Această lege are o mare importanță și responsabilitate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Ministrul Alina Gorghiu a mai evidențiat că discuțiile cu reprezentanții justiției se vor axa pe principii cheie. Printre aceste principii se numără asigurarea faptului că nicio pensie nu depășește salariul corespunzător, evitarea creării de noi categorii de pensii de serviciu și asigurarea faptului că pensiile speciale sunt calculate pe baza principiului contributivității.
”Vă garantez că vom găsi soluţia echilibrată, astfel încât să avem această reglementare a pensiilor de serviciu odată pentru totdeauna tranşată. Legiferarea porneşte de la principiul care a revoltat întreaga societate şi anume că nicio pensie de serviciu nu poate să depăşească venitul obţinut în cursul perioadei de cotizare. Pe scurt, nicio pensie nu poate să fie mai mare decât salariul”, a spus ministrul Justiţiei.
Alina Gorghiu a subliniat că există mai mulți factori care au contribuit la această decizie de suspendare a acțiunii.
Nicio pensie nu poate depăși salariul
”O parte este legată de etapizare, într-adevăr vârsta de pensionare poate fi o problemă pe care o contestă, în continuare, magistraţii, însă discuţiile au fost în parametrii pe care vi-i spun acum, şi anume nicio pensie nu poate să depăşească salariul, nu se vor crea noi categorii de pensii speciale iar pensiile speciale se vor calcula pe baza principiului contributivităţii”, a mai arătat Alina Gorghiu.
Ministrul a abordat și eventuala continuare a protestelor, precizând ”Vă spunem ce vom face la nivel de coaliţie, la nivel de guvern şi la nivel de Parlament. Săptămâna viitoare va fi o săptămână de foc în Parlament, Camera Deputaţilor va vota această lege care este jalon şi responsabilitate în PNRR”.
Chestionată cu privire la legalitatea grevei magistraților, având în vedere că legea interzice o astfel de formă de protest, Alina Gorghiu a răspuns făcând referire la declarațiile făcute de șeful Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Potrivit acesteia, această formă de protest, așa cum a declarat CSM, nu împiedică funcționarea sistemului judiciar, ci mai degrabă servește ca mijloc de a atrage atenția factorilor de decizie.
”O luăm ca atare şi sperăm că această manieră de atragere a atenţiei să se finalizeze repede. Nu pot să vă răspund în aceşti termeni, de ilegal sau legal”, a mai precizat aceasta.