Propunerile Comisiei Europene privind proiectul de lege
A avut loc o întâlnire la sediul guvernului în care s-a discutat despre reforma pensiilor speciale. Parlamentari de la toate partidele și mai mulți miniștri ar fi trebuit să vine cu propuneri în această privință, iar surse politice spun că ministrul Muncii, Marius Budăi, a prezentat punctul de vedere al Comisiei Europene.
Astfel, potrivit surselor, se recomandă autorităților de la București o serie de puncte esențiale în ceea ce privește reforma pensiilor speciale. Mai exact, vârsta de pensionare ar trebui să fie de 65 de ani pentru cei din categoriile privilegiate, cum este cazul magistraților.
De asemenea, o altă recomandare vizează vechimea minimă în muncă. Aceasta ar trebui dublată, iar pensiile nu ar trebui să depășească 65% din media lunară a veniturilor câștigate în timpul exercitării meseriei.
„Erau permise și perioadele asimilate, nu vor mai fi permise aceste perioade din alte profesii, începem gradual cu 20 de ani strict în magistratură și treptat vom ajunge la o vechime de 25 de ani”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, potrivit stirileprotv.ro.
Menționăm că, statul plăteşte anual 1,5 miliarde de lei pentru pensiile speciale, iar soluția politicienilor ar fi ca acestea să fie impozitate cu cel puțin 20%, dar numai pentru sumele care nu provin din contribuții.
Vot în Senat privind pensiile speciale
Amintim că, proiectul de lege privind pensiile speciale ar trebui să fie votat în Camera superioară a Parlamentului în următoarele trei săptămâni pentru că altfel va trece prin adoptare tacită, ceea ce e „de nepermis” pentru că, în forma actuală, proiectul „lasă de dorit”, spunea săptămâna trecută preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu.
„Legea pensiilor speciale este (…) aşteptată de foarte multă lume, de societatea românească, de Comisia Europeană cu care avem acest parteneriat pe PNRR, şi este aşteptată de toate categoriile profesionale afectate de modificarea legii. Evident că discuţia a trenat.
Din punctul meu de vedere, noi ar fi trebuit să fim mult mai avansaţi cu această lege a pensiilor speciale. (…) Eu acum aş putea să arăt cu degetul către domnul ministru Budăi sau către oricine altcineva, dar mi se pare mai puţin important. (…)Noi nu avem această lege a pensiilor speciale, e încă timp să o facem, dar foarte scurt”, a declarat Gorghiu la Digi 24.
Aceasta şi-a exprimat speranţa că în următoarele două-trei săptămâni propunerile de amendamente la proiectul de lege, integrate de ministrul Muncii şi agreate în coaliţie, vor ajunge în Senat pentru a fi dezbătute pentru ca, apoi, iniţiativa să primească şi un vot în Camera superioară a Parlamentului.