Se schimbă legea din temelii în România! Urmează să fie implementat un nou cadru legal pentru pensiile din România anul acesta. Iată despre ce este vorba.
După cum și-au asumat guvernanții prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în acest an ar trebui să apară un nou cadru legislativ pentru pensiile din România, cu scopul a corecta dezechilibrele conținute de Legea 127/2019, care, de altfel, nici nu a intrat încă în vigoare.
Termenul stabilit prin PNRR pentru intrarea în vigoare a noii legi privind sistemul de pensii din țara noastră este finalul lui martie 2023.
Termenul pentru adoptarea noii hotărâri privind pensiile este 31 martie 2023
Prin PNRR, decidenții statului român și-au asumat o serie de reforme, printre care și cea a sistemului de pensii.
Obiectivul reformei din domeniul pensiilor „îl reprezintă realizarea unui nou cadru legislativ care să corecteze inechitățile din sistemul de pensii, să răspundă Recomandărilor Specifice de Țară (RST) 2019 și 2020, să asigure sustenabilitatea și predictibilitatea sistemului și să respecte principiul contributivității în raport cu beneficiarii drepturilor de pensie”, potrivit PNRR.
Mai precis, acest lucru presupune adoptarea unei noi legi a sistemului public de pensii, simultan cu înlocuirea Legii 127/2019 (a cărei intrare în vigoare a tot fost amânată, iar legea n-a ajuns să se aplice până acum), inclusiv eliminarea unei perioade fixe stabilite de contributivitate de 25 de ani.
Termenul stabilit prin PNRR pentru intrarea în vigoare a noii legi privind pensiile, care să înlocuiască Legea nr. 127/2019, este sfârșitul lunii martie 2023. Prevederile Legii 127/2019 vor fi analizate, iar cele ce nu afectează sustenabilitatea sistemului de pensii publice pe termen lung vor fi preluate în noua lege.
Pensiile vor crește, dar vizate de creștere vor fi, în primul rând, cele mici
În esență, noul cadru legislativ permite introducerea unei noi formule de calcul bazate pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar potrivit principiului contributivității. Se încearcă astfel corectarea unora dintre inechitățile sistemului public de pensii, prin eliminarea indicelui de corecție și a stagiului complet de cotizare diferit.
Astfel, o să fie introdusă o nouă formulă de calcul al pensiei, ce are ca principiu de calcul produsul dintre numărul total de puncte cu valoarea unui indicator de pensie. Acest lucru reprezintă un mecanism de indexare standard și sustenabil financiar, care ar asigura predictibilitatea pe termen mediu și lung a cheltuielilor cu plata pensiilor.
De asemenea, noua lege a pensiilor va stabili că toate dosarele de pensii aflate în plată vor fi evaluate, pentru ca ulterior să fie recalculate. Așadar, pensiile vor crește, dar vizate de creștere vor fi, în primul rând, cele mici.
În plus, se vor introduce mai multe măsuri pentru a stimula păstrarea în activitate și majorarea voluntară a vârstei standard de pensionare până la 70 de ani, ținând cont de creșterea speranței de viață. La fel, până în anul 2035, se va egaliza vârsta legală de pensionare pentru bărbați și femei la 65 de ani.
În prezent, vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani, iar pentru femei, vârsta standard de pensionare crește eșalonat până în anul 2030, până la 63 de ani (acum e la 62 de ani).
De asemenea, prin noua reglementare se urmărește asigurarea viabilității financiare a Pilonului II al sistemului de pensii, prin creșterea contribuțiilor la acest pilon de pensii. Cota de contribuție la fondul de pensii este, în prezent, de 3,75%.