Pensiile facultative se pierd în hăţişul taxelor şi comisioanelor

Departe de a fi atât de clare ca faimosul DAE al împrumuturilor bancare, taxele şi comisioanele primelor fonduri de pensii lansate pe piaţă sunt numeroase, complicate, iar pentru unele rămâne neclar modul în care se vor aplica. Comisioanele aferente pensiilor facultative nu au o problemă de mărime. Sunt însă extrem de multe şi destul de complicate pentru oamenii care vor intra în noul sistem şi vor trebui să le suporte în viitor. Comisioanele pot fi împărţite în cinci

Departe de a fi atât de clare ca faimosul DAE al împrumuturilor bancare, taxele şi comisioanele primelor fonduri de pensii lansate pe piaţă sunt numeroase, complicate, iar pentru unele rămâne neclar modul în care se vor aplica.

Comisioanele aferente pensiilor facultative nu au o problemă de mărime. Sunt însă extrem de multe şi destul de complicate pentru oamenii care vor intra în noul sistem şi vor trebui să le suporte în viitor.
Comisioanele pot fi împărţite în cinci categorii, iar numărul lor total depăşeşte uneori cifra 15. Mai mult, tipurile de comisioane diferă de la un fond la altul, fiind greu comparabile. De exemplu, la capitolul comision de administrare, ING încasează 1,24% pe an aplicat la media activului net al fondului plus 3,95% din contribuţiile plătite în contul individual şi încasate înainte de convertirea în unităţi de fond. Comparativ, Allianz-Ţiriac încasează 5% din contribuţiile plătite înainte de convertirea în unităţi de fond şi maximum 0,2% pe lună din activul net total al fondului. Toate aceste comisioane, fie ele de administrare, depozitare, tranzacţionare, bancare, fie de audit ştirbesc din randamentul anual. La costurile respective se aplică, în plus, TVA.

Numărul mare de comisioane, cele mai multe impuse prin lege, ar putea avea o justificare în faptul că randamentele fondurilor de pensii beneficiază de o anumită formă de garantare, stabilită legal. Unii administratori oferă chiar garanţii suplimentare. „Dacă rata de rentabilitate a fondului va fi sub minimul de rentabilitate a tuturor fondurilor de pe piaţă, noi vom acoperi diferenţa dintre rata minimă de rentabilitate a tuturor fondurilor şi rata medie de rentabilitate obţinută de fondul ING în ultimele 24 de luni“, spune Radu Vasilescu, director de pensii, ING Asigurări de Viaţă.

După 20 de ani de contribuţie plăteşti şi impozit

Pe lângă toate aceste costuri, la finalul perioadei de contribuţie, clientul va trebui să plătească şi impozit pe pensia încasată. În celelalte ţări în care există sistem privat se impozitează una din cele trei surse posibile: contribuţiile plătite în perioada activă, veniturile din investiţii sau cele din beneficiile încasate, în funcţie de modul în care executivul doreşte să stimuleze piaţa. În România, s-a ales impozitul pe beneficii, mai exact pe viitoarea pensie facultativă. Mircea Oancea, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), spune că avem de-a face cu o „amânare a impozitului şi că, până la urmă, şi la ora actuală la pensiile mai mari de 900 de lei se aplică impozit de 16%, conform Codului fiscal“. Actualii contributori care vor să îşi calculeze ce venituri vor obţine la bătrâneţe au însă o problemă: nu pot şti cât va fi impozitul stabilit în Codul fiscal peste 20 de ani, cel care li se va reţine din pensia privată.

Cât priveşte randamentul viitoarelor fonduri de pensii, Frans Van der Ent, preşedintele Interamerican Pensii Private, spune că „investitorii din UE cer profituri de 12%-13% pe an. Acesta este şi targetul nostru“. Alţi specialişti de pe piaţă estimează un randament cuprins între 8% şi 15%, după doi ani de funcţionare. „Pentru că aceste economii sunt investite la bursă şi pe piaţa valutară din România este destul de greu să facem previziuni sau simulări despre cum vor evolua plasamentele“, spune Andi McLennan, Marketing&Propositions Director Aviva. Deocamdată, la capitolul plasamente, primele oferte de pensii facultative nu diferă prea mult una de alta, toate cele patru fonduri lansate recent având un grad mediu de risc. Este de aşteptat ca brandul să facă diferenţa între ele.

Pensii pe dibuite

«Sunt multe lucruri care mai trebuie stabilite şi definite legislativ. Sistemul este deocamdată incomplet, iar fondurile sunt încă într-o perioadă de tatonare a pieţei.»

Tudor Moldovan, directorul Generali Asigurări

 

 

 

 

ING Clasic

SUMĂ MINIMĂ: 45 de lei/lună

GRAD DE RISC: mediu

POLITICA DE INVESTIŢII: fondul va urmări în special titluri de stat, obligaţiuni corporative şi bursă. Până la 35% din fonduri vor fi investite pe bursă şi minimum 65% în instrumente cu venit fix: până la 25% în obligaţiuni corporative, maximum 70% în titluri de stat, maximum 20% în obligaţiuni municipale

ADMINISTRATOR: ING Asigurări de Viaţă

Pensia Mea (Aviva)

SUMĂ MINIMĂ: 60 de lei/lună

GRAD DE RISC: mediu

POLITICA DE INVESTIŢII: fondul va investi circa 25% din active pe bursă (min. 10%, max. 35%), în jur de 50% în titluri de stat (min. 30%), circa 15% în obligaţiuni municipale din România sau din UE şi în jur de 10% în instrumente ale pieţei monetare

ADMINISTRATOR: Aviva Asigurări de Viaţă

AZT Moderato (Allianz-Ţiriac)

SUMĂ MINIMĂ: 50 de lei/lună

GRAD DE RISC: mediu

POLITICA DE INVESTIŢII: portofoliul ţintă este de 25% în acţiuni şi fonduri mutuale, 65% în obligaţiuni, 10% în depozite bancare, certificate de depozit şi titluri de stat pe termen scurt

ADMINISTRATOR: Allianz-Ţiriac Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative

Cum se vor înmulţi banii din pensii

Evoluţia unui cont individual de pensii în cazul unei contribuţii lunare de 75 de lei a fost estimată de AIG LIFE astfel:

5 ani: 4.957 lei (optimist) sau 4.742 lei (pesimist)
10 ani: 11.404 lei (optimist) sau 10.401 lei (pesimist)
15 ani: 19.791 lei (optimist) sau 17.155 lei (pesimist)
20 ani: 30.700 lei (optimist) sau 25.216 lei (pesimist)

VALORILE reprezintă beneficii estimate şi nu sunt garantate. Sumele prezentate reprezintă estimarea valorii unui cont individual, în condiţiile plăţii primelor pe întreaga durată a contractului. Au fost folosite în calcul două valori indicative ale rezultatului investiţional, de 7% (varianta optimistă), respectiv 5% (varianta pesimistă), pentru întreaga durată a contractului. În realitate, randamentele nu sunt constante.