RevolAsociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor a anunțat, miercuri, printr-un comunicat de presă, că solicită factorilor decidenți să nu pună în discuție ”proiecte populiste” privind pensiile de serviciu ale magistraților, ci să opereze ”modificări echitabile” ale acestora. Totodată, în opinia membrilor AMASP, pensia de serviciu nu trebuie să depășească ultimul salariu net.

Comunicatul precizează și că magistrații au profesat, în majoritate, numai în cadrul sistemului judiciar și vor obține o singură pensie.

Comunicatul AMASP privind pensiile de serviciu ale magistraților:

”Față de dezbaterile din data de 17.12.2019 din Comisia pentru muncă și protecție socială a Camerei Deputaților privind abrogarea pensiei de serviciu prevăzută de Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor face următoarele precizări:

La nivelul puterilor legislativă și executivă sunt cunoscute aspectele decurgând din Decizia Curții Constituționale nr. 873/25.06.2010 care statuează că „statutul constituţional al magistraţilor – statut dezvoltat prin lege organică şi care cuprinde o serie de incompatibilităţi şi interdicţii, precum şi responsabilităţile şi riscurile pe care le implică exercitarea acestor profesii – impune acordarea pensiei de serviciu ca o componentă a independenţei justiţiei, garanţie a statului de drept, prevăzut de art. 1 alin. (3) din Legea fundamentală”, aceste aspecte neputând fi ignorate nici măcar în discursul public, cu atât mai mult cu cât acest discurs ar aparține ministrului justiției.

Abrogarea pensiei de serviciu pentru magistrați se realizează într-o procedură accelerată, examinată într-un pachet global, care menține totuși excepții pentru alte categorii profesionale cu statut special (Plx 292/2019). Propunerea legislativă nu a fost aprobată la nivelul Senatului, primă cameră sesizată.

Procesul legislativ a ignorat jurisprudența constituțională, emisă într-o procedură de obiecție de neconstituționalitate înaintea promulgării legilor. Poziția Consiliului Superior al Magistraturii comunicată Parlamentului a subliniat referințele la jurisprudența constituțională amintită.

Incompatibilitățile și interdicțiile sunt legate de întreaga carieră a magistratului, astfel că – spre deosebire de persoanele din funcții alese care beneficiază conform legii de pensie specială și cumulează pensia stabilită pentru alte perioade conform sistemului public (bazat pe contributivitate) cu pensia specială – magistrații au profesat, în majoritate, numai în cadrul sistemului judiciar și vor obține o singură pensie.

În opinia AMASP, pensia de serviciu nu trebuie să depășească ultimul salariu net, acest algoritm fiind regăsit în dispozițiile inițiale din Legea nr.92/1992 pentru organizarea judecătorească (republicată) astfel încât solicităm factorilor decidenți să pună în discuție modificări echitabile ale sistemului de pensii și nu proiecte populiste față de care orice decident de bună-credință are certitudinea că încalcă jurisprudența contenciosului constituțional”.