Pensiile speciale ale civililor sunt plătite din bugetul asigurărilor sociale, dar şi din bugetul de stat, în acord cu prevederile legilor prin care li s-au acordat aceste privilegii.
Casa Naţională de Pensii Publice e instituţia care administrează pensiile speciale ale civililor.
Aproape 9.200 de civili au primit pensie specială în luna noiembrie, arată datele Casei Naţionale de Pensii, consultate de Economica.net, printre aceştia numărându-se magistraţi, piloţi, diplomaţi, parlamentari şi grefieri. Dintre ei, pensionarii din magistratură au cele mai mari pensii speciale: în medie, peste 17.000 lei (circa 3.620 de euro) în noiembrie, de peste şase ori mai mult decât li s-ar fi cuvenit în baza contribuţiei de asigurări sociale virate la buget pe parcursul carierei.
Diferenţa dintre cât au primit şi cât li s-ar fi cuvenit în baza contribuţiei pe care au virat-o la pensie a fost plătită de la bugetul de stat.
Aproape 9.200 de civili au încasat pensie de serviciu în luna noiembrie, potrivit datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii. De acest privilegiu beneficiază foşti procurori, judecători, grefieri, personal civil navigant din aviaţia civilă, auditori publici externi ai Curţii de Conturi, personal diplomatic şi consular, parlamentari.
Dintre civili, magistraţii pensionari au cele mai mari pensii speciale: în medie, peste 17.100 de lei în luna noiembrie, potrivit datelor Casei de Pensii, pe care Economica.net le-a comparat. Acestora li s-ar fi cuvenit, de fapt, pensii medii de numai 2.700 de lei în noiembrie, în baza contribuţiei plătite la sistemul public de pensii. Diferenţa de peste 14.000 de lei le-a fost plătită de la bugetul de stat, alimentat din banii plătiţi de toţi contribuabilii din România.
Mai multe detalii pe Economica.net.