Pensiile magistraților nu pot fi modificate
Invitată în emisiunea moderată de Răzvan Dumitrescu, Avocatul Poporului a vorbit despre posibilele presiuni la care a fost suspusă după ce a făcut mai multe sesizări la Curtea Constituțională a României. Renate Weber a precizat că a primit telefoane dar nu sub formă de presiune.
„Sincer vă spun, două au fost situaţiile în care am primit telefoane, dar sub nicio formă nu au fost de presiune. Una a fost când am sesizat OUG-ul cu accesul spitalelor private la fondurile publice şi al doilea de la diferiţi foşti parlamentari, când a fost situaţia cu pensiile lor. După decizia 900 dată de CCR în 2020, în opinia mea, cu excepţia pensiilor magistraţilor, despre care Curtea spune că au o justificare constituţională, celelalte pot fi modificate”, a declarat Renate Weber.
”Au vrut să facă un pic de spectacol”
Renate Weber a vorbit și despre eliminarea pensiilor speciale pentru magistrați, subliniind că ceea ce s-a întâmplat în Parlament a fost un ”spectacol”. Aceasta a povestit ce s-a întâmplat, mai exact, în Parlament.
„De la microfonul Parlamentului, s-a spus exact aşa: dragi colegi, ştiţi că ce facem acum e neconstituţional, ştiţi că va cădea la CCR. După care s-au dus în bancă şi au votat toţi la fel. Şi apoi vii să îmi reproşezi mie că m-am dus pentru respectarea unei decizii a CCR? Au vrut să facă un pic de spectacol. Când ai făcut campanie promiţând ceva, măcar să te prefaci că faci ceva, chiar dacă ştii că nu se poate”, a mai spus aceasta, referitor la faptul că pensiile magistraţilor erau oricum protejate de o altă decizie a CCR, dată înainte.
Amintim că în decembrie 2020, CCR a decis că impozitarea pensiilor mai mari de 7000 de lei cu 85% este neconstituţională.
Sursă foto: Inquam Photos / George Călin