In fiecare luna, salariul brut al fiecarei persoane scade cu 35%, cat reprezinta contributia la asigurarile sociale pentru conditii normale de munca. In schimb, asiguratii ar urma sa beneficieze de sume care sa le asigure traiul linistit, la pensionare. Pe cand pensii rezonabile? In incercarea de a strange mai multi bani la Bugetul Asigurarilor Sociale, parlamentul trecut a hotarat sa taie de la angajati. Salariatii societatilor rau-platnice nu mai primeau decat o treime din pensia cuvenita - pr
In fiecare luna, salariul brut al fiecarei persoane scade cu 35%, cat reprezinta contributia la asigurarile sociale pentru conditii normale de munca. In schimb, asiguratii ar urma sa beneficieze de sume care sa le asigure traiul linistit, la pensionare. Pe cand pensii rezonabile?
In incercarea de a strange mai multi bani la Bugetul Asigurarilor Sociale, parlamentul trecut a hotarat sa taie de la angajati. Salariatii societatilor rau-platnice nu mai primeau decat o treime din pensia cuvenita – prin Legea pensiilor nr. 19/2000, intrata in vigoare la 1 aprilie a.c.
Angajatii ar fi trebuit, practic, sa-si spioneze patronii. Afland ca societatea are datorii, ar fi trebuit sa o someze sa-si achite restantele sau chiar s-o actioneze in instanta. Cu ce s-ar fi ales in urma acestor eforturi? Cu mai nimic, probabil.
Sub presiunea sindicatelor, Guvernul a revenit asupra masurii de ciuntire a pensiilor. In sedinta de saptamana trecuta, Cabinetul a stabilit ca fiecare asigurat va primi pensia integral, indiferent daca patronul si-a achitat sau nu obligatiile la bugetul asigurarilor sociale. Textul Ordonantei adoptate de Guvern arata: „In situatia in care angajatorul nu achita cota sa de contributie (…) se va lua in considerare integral stagiul de cotizare si venitul aferent pentru stabilirea punctajului anual al asiguratului.”
„Este un act de generozitate fata de angajati. Ei nu sunt vinovati daca angajatorul nu si-a platit contributia. Pe de alta parte, este clar o masura populista. Se ridica intrebarea: De unde va lua statul banii? Nu va avea ce face decat sa stabileasca o valoare mica a punctului de pensie, cu alte cuvinte, va lua bani de la toata lumea”, apreciaza Gabriel Biris, consultant fiscal la Haarmann, Hemmelrath & Partner. Guvernul a mai decis sa asigure plata fiecarei zile de concediu medical, spre deosebire de prevederea initiala din Legea pensiilor, care nu acorda indemnizatii in primele trei zile din acest tip de concediu.
Plata unor pensii decente este imposibila pana cand statul nu va reusi sa execute silit datoriile la CAS ale unor giganti ca Sidex ori Compania Nationala a Huilei, primii in topul datornicilor. Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale (MMSS) nu are de ales decat sa aplice masuri severe. O prima miscare: Guvernul a marit amenzile, prin aceeasi ordonanta adoptata saptamana trecuta. Acestea cresc la valori cuprinse intre 50 si 100 de milioane de lei pentru nevirarea CAS, respectiv la 50 de milioane de lei pentru nedepunerea la termen a declaratiilor, pentru nerespectarea cotelor de contributii la asigurarile sociale, pentru nerespectarea bazei de calcul a CAS.
„In lunile mai si iunie s-a inregistrat o crestere a gradului de colectare a CAS, precizeaza Stefana Aghergheloaei, consilier MMSS. Decizia de plata integrala a pensiei a fost convenita cu partenerii sociali, fiind o decizie politica. Ea va fi contrabalansata prin masurile de intarire a disciplinei financiare – amenzi mai mari si executare silita”.
Este greu de estimat cat va rezolva inasprirea sanctiunilor problema deficitului asigurarilor sociale. Cele mai mari datorii sunt cauzate de criza de lichiditati – in special la societatile de stat – si de munca la negru. Pana cand raul nu va fi taiat de la radacina, pensionarii vor astepta zadarnic sprijinul statului.
Principalele modificari adoptate de Executiv
· Pensia se calculeaza pe baza stagiului integral de cotizare si a venitului aferent, chiar daca angajatorul nu achita partea sa de CAS. Totusi, daca angajatul nu achita CAS, asiguratul nu va putea beneficia de pensia anticipata sau de pensia
anticipata partiala
· Nivelul coeficientului anual de calcul al valorii punctului de pensie va fi cuprins intre un minim de 30% si un maxim de 50% din salariul mediu brut pe economie
· Plata concediilor medicale va incepe din prima zi lucratoare; angajatorul va suporta plata concediului medical intre 7 si 17 zile, dupa care platile se vor face de la bugetul asigurarilor sociale de stat.
· Amenzile cresc: 50 de milioane pentru nerespectarea cotelor de contributie, nedepunerea la timp a declaratiilor, nerespectarea prevederilor privind baza de calcul a CAS; intre 50 si
100 milioane pentru nevirarea, timp de trei luni consecutiv, a CAS.