Pe tot parcursul perioadei de contributie, salariatii nu vor putea sa faca retrageri de bani din activele personale pana la implinirea varstei de pensionare. Conform proiectului de lege, varsta minima incepand cu care se pot plati pensiile, este de 50 de ani cu precizarea ca persoanele active pot cotiza pana la varsta de 70 de ani.
Ce se intampla insa daca o persoana isi schimba locul de munca si nu mai apartine de fondul administrat de sindicatul dintr-o anumita ramura? „In acest caz exista doua variante, spune Petre Ciotlos, directorul CNPAS. Fie ramane sa cotizeze in continuare la fondul respectiv de pensii, fie trece la un alt fond, pe care si-l alege singur”.
La randul lor, societatile de administrare urmeaza sa investeasca banii rezultati din contributii in diferite instrumente financiare din tara si din strainatate. Ele vor putea face plasamente in obligatiuni si valori mobiliare emise de BNR, sau de autoritatile administratiei publice locale, depozite bancare, fonduri monetare, dar si de titluri de valoare emise de alte state. Nu vor fi permise investitiile in actiuni sau obligatiuni necotate, contracte futures, forward sau active care nu pot fi instrainate prin lege. Procentajul maxim care poate fi investit intr-o clasa sau alta de active urmeaza sa fie stabilit ulterior.
Diferentele dintre pensiile ocupationale, care urmeaza sa fie introduse pe piata, si cele oferite in prezent de firmele de asigurari de viata sub forma beneficiilor pentru angajati (employee benefits) sunt mai degraba de nuanta decat de fond. Ambele ofera clientului la varsta pensionarii o renta viagera lunara si ambele au ca arie de adresabilitate grupurile de salariati. Din acest punct de vedere proiectul Guvernului nu aduce nimic nou sub soare. Cu toate acestea, o data cu aparitia noii legi, companiile de asigurari de viata care vor administra si pensiile ocupationale vor fi nevoite sa accepte o dubla supraveghere pentru acelasi gen de produse, creandu-se astfel o situatie absurda. Pentru anuitati va fi vorba de supravegherea CSA iar pentru pensiile ocupationale pe cea a Comisiei Nationale a Fondurilor de Pensii.
Legea se adreseaza angajatilor cu salarii mari
La nivelul detaliilor, firmele de asigurari ofera posibilitatea retragerilor partiale pe parcursul derularii contractului, in timp ce furnizorii de pensii nu au asemenea facilitati. La fel de adevarat este insa faptul ca in timp ce o parte din banii reprezentand prima de asigurare merg spre componenta de protectie a individului, la pensiile ocupationale toata contributia este investita. Cel putin teoretic, nivelul capitalizarii finale ar trebui sa fie mai mare la pensiile private. Ultima deosebire este si cea care afecteaza cel mai mult firmele de asigurari. Ea vizeaza deductibilitatea pensiilor ocupationale si lipsa acestei facilitati la asigurarile de viata. Guvernul creeaza astfel o discriminare, care poate avea ca efect disparitia in timp a planurilor de pensii private oferite de companiile de asigurari.
La intrebarea daca sistemul va avea aderenti, analistii considera ca cei mai multi vor fi din categoriile cu venituri peste medie, pentru ca legea nu se adreseaza sectorului cu salariati saraci. In conditiile in care salariul mediu lunar pe economie abia atinge echivalentul a 100 de dolari, este greu de crezut ca patronii vor consimti
sa-si mareasca cheltuielile salariale, iar angajatii vor avea de unde sa aloce o parte din salariu pentru pensiile ocupationale. Cel mai afectat va fi, evident, sectorul bugetar, desi ministrul muncii crede ca legea are un pronuntat caracter social.