Discuţiile referitoare la reducerea cheltuielilor bugetare au vizat şi revenirea la contribuţii de 2% la fondurile de pensii private obligatorii, la numai două luni după ce acestea au fost majorate la 2,5%.
Sistemul public de pensii nu este sustenabil pe termen lung, dar pensiile private obligatorii (Pilonul II) care au fost introduse pentru a ajuta generaţiile viitoare să aibă un venit decent la bătrâneţe nu sunt susţinute de guvernanţi. Ultimele discuţii referitoare la reducerea cheltuielilor bugetare au inclus şi posibilitatea reducerii contribuţiilor la fondurile de pensii private obligatorii de la 2,5%, cât sunt în prezent, la 2%. Declaraţiile referitoare la diminuarea contribuţiilor ar fi plecat de la o neînţelegere, afirmă surse din piaţa pensiilor private, însă detaliile referitoare la scăderea cheltuielilor bugetare nu au fost încă stabilite.
În acest an, contribuţiile la fondurile de pe Pilonul II ar fi trebuit să fie de 3%, potrivit legii care le reglementează. Însă calendarul nu a fost respectat, iar în 2009 contribuţiile au fost îngheţate la 2% în loc să fie majorate la 2,5%. Abia din luna martie a acestui an au fost mărite la 2,5%. Prin decizia de nemajorare a sumelor virate în contul fiecărui angajat, guvernanţii au luat bani din buzunarele tuturor salariaţilor tineri: 200 de milioane de euro, în total, potrivit calculelor Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), bani pe care i-au folosit în sistemul pensiilor de stat.
Se taie din viitoarele pensii private
Revenirea contribuţiilor la 2% de la 1 iunie ar însemna că în contul de pe Pilonul II al fiecărui angajat care are un salariu 1.800 de lei nu vor mai intra circa 9 lei lunar. Dacă suma nu pare foarte mare, efectele neîncasării ei pot fi considerabile pe termen lung.
Pentru un participant cu un astfel de venit care a început să contribuie la 35 de ani pentru o perioadă de 30 de ani ar însemna o pierdere de circa 6.000 de lei, estimează preşedintele administratorului ING Fond de Pensii, Cornelia Coman. „Nerespectarea calendarului iniţial a dus deja la scăderea cu 7% a sumelor acumulate“, afirmă Coman. În acelaşi timp, potrivit unor studii internaţionale citate de APAPR, reducerea contribuţiei virate cu un punct procentual poate însemna micşorarea viitoarei pensii private cu până la 30%.
Contribuţiile de 2,5% virate la fondurile de pensii private obligatorii sunt unele dintre cele mai reduse din regiune. Oricum, economiile pe care le-ar face statul prin tăierea a 0,5 puncte ar fi nesemnificative: 45 de milioane de euro.
Numărul angajaţilor cu bani în contul de pensie privată facultativă a ajuns la 4,6 de milioane de persoane la sfârşitul lunii aprilie. Sumele acumulate de aceştia în conturi însumau 2,9 miliarde lei.
200 de milioane de euro a luat statul din buzunarele clienţilor de pe Pilonul II prin nemajorarea contribuţiilor la nivelul stabilit la lansarea sistemului