Pensiile private nu sunt pensii speciale
Informația momentului despre aceste pensii! Luni seară, pe data de 27 noiembrie, Cristian Vasilcoiu a venit cu clarificări în ceea ce privește Pilonul II de pensii private. Declarațiile acestuia vin după ce președintele USR Cătălin Drulă a vorbit despre „atacul PSD-PNL” asupra acestor pensii.
„Unii supăraţi că am îndeplinit şi jaloanele de ei scrise în PNRR, legate de pensii, dar şi de aşa fel încât pensiile (inclusiv cele mai mici) să crească, lansează acum fumigene către pensiile din Pilonul II. Dragilor, Pilonul II e reprezentat de pensii de stat, doar administrate privat, cărora li se aplică regulile din sistemul public de pensii, ele nefiind pensii de serviciu, adică nefiind speciale, aşa cum le zic unii, ci pensii pe bază de contributivitate”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Muncii.
Cristian Vasilcoiu a oferit aceste clarificări după ce Cătălin Drulă a cerut coaliţiei PNL-PSD să înceteze atacurile la Pilonului II de Pensii.
USR, atac la adresa coaliției de guvernare
Potrivit unui comunicat de presă transmis de USR, solicitarea liderului formaţiunii a fost formulată în contextul în care o nouă modificare la Codul Fiscal va duce la o impozitare de până la 20% a pensiilor private. Până acum însă, aceste pensii erau impozitate cu 10%.
„Noul lor plan: tratează pensiile private la fel ca pensiile speciale. Dacă până acum pensiile private erau impozitate cu 10%, acum, printr-o simplă modificare la Codul Fiscal, am putea avea o impozitare de până la 20%. Este vorba despre un haos legislativ, o ambiguitate în Codul Fiscal – mai precis, Legea 282/2023 – care pune în aceeaşi oală munca noastră cu privilegiile nesustenabile ale unora. Este inacceptabil să spui că pensiile din Pilonul II, bazate pe contributivitate, sunt acelaşi lucru cu pensiile speciale”, a afirmat Cătălin Drulă.
Pensiile private ar putea fi impozitate cu 20%
Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) trage un semnal de alarmă cu privire la o posibilă ambiguitate legislativă din Codul Fiscal.
Această ambiguitate ar putea deschide calea impozitării progresive a câștigurilor de capital din fondurile de pensii private, începând cu 1 ianuarie 2024.
APAPR evidențiază într-un comunicat că această interpretare eronată ar putea duce la o schimbare a regimului fiscal. Astfel, ar apărea cote progresive de 15% sau 20%, în detrimentul cotei actuale de 10%.
APAPR subliniază că această situație ar afecta negativ participanții la fondurile de pensii private și beneficiarii plăților. Reprezentanții spun că penalizarea este injustă.
Asociația a demarat un dialog instituțional cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și Ministerul Finanțelor Publice (MFP) pentru a clarifica această ambiguitate legislativă.
Mai mult decât atât, APAPR face un apel public pentru modificarea Codului Fiscal prin Ordonanță de Urgență a Guvernului. APAPR solicită o diferențiere clară între:
- principiul contributiv care guvernează pensiile private și
- principiul necontributiv al pensiilor speciale
În esență, APAPR solicită menținerea cotei actuale de impozitare de 10%, în locul aplicării cotelor de 15% sau 20%. Mai multe puteți citi aici.