Cel mai probabil, activele pensiilor private le vor depăși pe cele ale fondurilor de investiții. Pilonul II, care însumează 4,33 miliarde lei, se bazează pe contribuțiile obligatorii de 2,5% din salariu, procent care urmează să fie mărit la 3% din martie. Contribuțiile nete intrate în fonduri anul trecut s-au ridicat la 1,52 miliarde lei, adică cea mai mare parte a creșterii de 1,96 miliarde lei. Cum activele pensiilor private au crescut, în 2010, cu 81%, cu o majorare asemănătoare în acest an va ajunge din urmă sau va depăși fondurile mutuale.
Numărul participanților la sistem este de peste 5,2 milioane în prezent, însă efectivul de salariați a ajuns la 4,16 milioane, iar numărul conturilor care au avut contribuții în decembrie 2010 a fost de 3,35 milioane. În schimb, numărul total al investitorilor în fondurile deschide de investiții este de doar 225.000, ceea ce înseamnă că valoarea medie a unui cont este mult mai mare decât cea a unui cont de pensii private.
Titlurile de stat reprezintă principala destinație a investițiilor fondurilor de pensii. Ponderea acestora în total a crescut de la 64,7%, în 2009, la 66,35%, la finele anului trecut. Depozitele bancare au o pondere de 7,18%, în creștere de la 4,9%, obligațiunile corporative reprezintă 11%, în scădere de la 13,23%, iar obligațiunile emise de BERD, BEI și BM au coborât la 1,7% de la 3,8%.
Investițiile în acțiuni au crescut de la 9,3% la 12,2%, iar valoric au urcat cu 137,5%. Acțiunile companiilor listate reprezintă, de altfel, și cele mai mari expuneri ale fondurilor de pensii, evident după cea față de Ministerul Finanțelor Publice (titlurile de stat).
Se poate observa astfel o preferință a administratorilor pentru investițiile în bănci. Expunerea pe societățile din grupul Erste, adică Erste Group AG, BCR și Erste Asset Management, este de 3,56%, pe locul secund fiind BRD – Groupe Société Générale, cu 2,27%. Royal Bank of Scotland se află pe locul următor, față de care fondurile au o expunere de 1,92%, iar pe Lloyds TSB Bank PLC, una de 1,6%. Abia pe locul următor se găsește o corporație care nu este financiară, respectiv Grupul OMV, cu o pondere de 1,37%.
Investițiile în acțiuni listate pe bursele externe totalizează 108,7 milioane lei, cea mai importantă fiind cea în titlurile Mol din Ungaria, în care s-au investit 8,8 milioane lei. Printre puținele companii care nu sunt din regiunea centrală și de est a Europei se numără Siemens din Germania, LVMH și Nestlé din Franța. Expunerea pe acțiunile OMV Austria se ridică la 7,94 milioane lei, iar, pe bursa de la București, investiția în titlurile OMV Petrom se ridică la 56,06 milioane lei, cifra care pune Petrom pe primul loc în topul intern.
Sectorul financiar este preferat și la BVB
Preferința pentru zona financiară (cu un total al deținerilor de 193,6 milioane lei) rămâne valabilă și pe piața internă, unde se regăsesc investiții și în bănci și în societățile de investiții financiare (SIF). BRD are o pondere de 1,08% în total active, cu o valoare a deținerilor de 50,5 milioane lei, iar Banca Transilvania, 0,95% și o valoare de 44,29 milioane lei. Banca Carpatica nu apare în lista publicată de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, însă cele cinci SIF-uri apar, cu ponderi între 0,39%, la SIF Muntenia, și 0,61%, la SIF Oltenia.
Compania care lipsește din portofoliul fondurilor de pensii private este Fondul Proprietatea, însă investițiile nu erau posibile datorită nelistării acestuia. În perioada următoare, acțiunile Fondului vor crește masiv în dețineri.
Totalul investițiilor în emitenții de la BVB se ridică la 428 milioane lei, iar principalele ținte, după sectorul financiar, sunt cele din zona energetică și de utilități (130,5 milioane lei). O pondere semnificativă mai are sectorul farmaceutic, cu un total de 28,6 milioane lei, cea mai importantă acțiune fiind cea a Zentiva (18,7 milioane lei).
Este de așteptat ca investițiile în acțiuni listate să se majoreze semnificativ anul acesta, adică cu un procent de peste 10%. Dacă trendul de creștere ușoară a cotațiilor de la BVB se menține, așa cum preconizează analiștii, procentul ar putea fi chiar mai mare.
4,66 miliarde lei era valoarea activelor fondurilor de pensii private la sfârșitul lui 2010, apropiată de cea a fondurilor mutuale, de 5,67 mld. lei