Dacă administratorii pensiilor private vor raporta, la fiecare două săptămâni, că au atras în sistem câte 15% din totalul viitorilor contributori, aşa cum s-a întâmplat la 1 octombrie, redistribuirea angajaţilor indecişi nu va mai fi necesară. Prima raportare a societăţilor de administrare a fondurilor de pensii private obligatorii s-a încheiat la 1 octombrie. După primul tur de pistă, administratorii au înregistrat peste 450.000 de adeziuni semnate şi înregistrate
Dacă administratorii pensiilor private vor raporta, la fiecare două săptămâni, că au atras în sistem câte 15% din totalul viitorilor contributori, aşa cum s-a întâmplat la 1 octombrie, redistribuirea angajaţilor indecişi nu va mai fi necesară.
Prima raportare a societăţilor de administrare a fondurilor de pensii private obligatorii s-a încheiat la 1 octombrie. După primul tur de pistă, administratorii au înregistrat peste 450.000 de adeziuni semnate şi înregistrate la Casa Naţională de Pensii şi Asigurări Sociale (CNPAS). Deşi nu pare un număr impresionant, cei 450.000 de salariaţi reprezintă 15% din potenţialul pieţei. Dacă agenţii de marketing ai administratorilor vor alerga la fel până la finalul perioadei de semnare a adeziunilor, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) nu va mai trebui să redistribuie cetăţenii nehotărâţi către un fond de pensii sau altul.
Bineînţeles, aceasta este perspectiva optimistă a turului de forţă demarat de administratorii fondurilor de pensii private obligatorii pe 17 septembrie. Spunem optimistă pentru că, în primă fază, au semnat angajaţii care erau deja informaţi despre noul sistem. În plus, o serie de companii au folosit chiar înainte de start şi un fel de pre-adeziune a salariaţilor. „După prima etapă de înregistrare a adeziunilor, piaţa a început să înregistreze chiar un uşor recul“, spune Crinu Andănuţ, director general Allianz Ţiriac Pensii Private. Acest recul nu este însă neapărat un semnal negativ, ci mai degrabă un semn că românii preferă să se gândească mai bine înainte de a opta pentru un fond sau altul. „Până la urmă, este un lucru bun, pentru că o mai bună reflecţie va evita apariţia dublei adeziuni sau răzgândirea“, comentează Andănuţ.
Canalele de distribuţie fac legea pe piaţă
Interesant de remarcat este faptul că, din totalul de 450.000 de adeziuni, peste jumătate sunt subscrieri făcute la ING Pensii. În afară de ING, alţi patru mari jucători au mai concentrat aproximativ 160.000 de adeziuni, ceea ce înseamnă că 90% din totalul angajaţilor care au optat pentru un fond de pensii se concentrează în mâna a cinci jucători. Trebuie totuşi să menţionăm că rezultatele după acest prim tur de pistă nu sunt, deocamdată, concludente şi că nu putem vorbi încă de o segmentare a pieţei. Cu atât mai mult cu cât patru dintre cei 17 jucători nu au avut înregistrată la 1 octombrie la CNPAS nici o adeziune.
Reprezentanţii Prima Pensie Fond de Pensii susţin că această primă raportare nu este încă relevantă. Compania a reuşit să raporteze la CNPAS, în primele săptămâni, doar 833 de adeziuni, chiar dacă are în total aproximativ 5.000 de adeziuni semnate care sunt încă în curs de operare.
Un fenomen similar se înregistrează şi la Allianz Ţiriac Pensii Private, care susţine că are aproximativ 300.000 de acte de aderare semnate, dar că acestea nu sunt încă procesate.
Despre o segmentare a pieţei vom putea vorbi abia după aproximativ două luni. Canalele de distribuţie ale administratorilor de pensii, investiţiile din toată această perioadă şi campaniile publicitare sunt cele care vor diferenţia actorii din piaţă. Modalităţile de distribuţie a pensiilor private obligatorii au devenit deja foarte agresive, în unele cazuri recurgându-se chiar şi la practici mai puţin ortodoxe pentru obţinerea adeziunilor populaţiei. Avem chiar şi canale inedite de distribuţie a pensiilor: un site specializat care îţi permite să fii propriul agent de marketing (deci poţi încasa şi comisionul pentru propria ta semnătură) şi să alegi între ofertele a cel puţin zece fonduri private de pensii.
Crinu Andănuţ, CEO Allianz Ţiriac Pensii Private
ADEZIUNI
450.000 Este numărul românilor care au aderat la data de 1 octombrie la una din societăţile de administrare a fondurilor de pensii private obligatorii