Pensiile private triplează câştigurile vecinilor

După aproape zece ani de la lansare, în Cehia şi Polonia, rata de înlocuire a veniturilor în cazul pensiilor private a ajuns la 79% şi 78%. La noi, pensia de stat reprezintă doar 27% din salariul mediu net. Sistemul pensiilor private în România va începe să funcţioneze abia în prima parte a anului viitor. Administratorii fondurilor locale de pensii, care aleargă acum după semnăturile viitorilor contributori ai sistemului, nu au voie prin lege să facă estimări privind r

După aproape zece ani de la lansare, în Cehia şi Polonia, rata de înlocuire a veniturilor în cazul pensiilor private a ajuns la 79% şi 78%. La noi, pensia de stat reprezintă doar 27% din salariul mediu net.

Sistemul pensiilor private în România va începe să funcţioneze abia în prima parte a anului viitor. Administratorii fondurilor locale de pensii, care aleargă acum după semnăturile viitorilor contributori ai sistemului, nu au voie prin lege să facă estimări privind randamentele viitoare. Putem însă să analizăm ce randamente au obţinut aceleaşi fonduri pe pieţele din Cehia, Polonia, Ungaria sau Bulgaria. Polonezii au fost cei mai performanţi în regiunea central şi est-europeană la capitolul randamente obţinute în sistemul pensiilor private.

În ultimii cinci ani, în Polonia, fondurile de pensii private au obţinut performanţe anuale între 12% şi 15% pe an, în medie, în condiţiile unei inflaţii avantajoase. În ciuda ratelor anuale de creştere ridicate, diferenţa între cea mai bună şi cea mai proastă performanţă înregistrate de fonduri a fost puţin peste zece puncte procentuale, pe o perioada de trei ani (2002-2005).

Începând cu anul 2005, valorile unităţilor de fond din Polonia au depăşit nivelul de 20 de zloţi sau aproximativ cinci euro (faţă de zece zloţi iniţial – acelaşi ordin de mărime cu România, zece lei). Astfel, fondurilor de pensii poloneze le-au trebuit numai şase ani pentru a-şi dubla valoarea unităţilor de fond, peste aşteptările iniţiale ale celor care au demarat reforma pensiilor în Polonia, în 1999. În prezent, media ponderată a valorii unităţilor de fond din Polonia se situează în jurul a 30 de zloţi, triplu faţă de acum opt ani, potrivit autorităţii locale de supraveghere a sistemelor de pensii private şi asigurări.

Succesul administratorilor polonezi de pensii private se poate explica prin gradul ridicat al plasamentelor în acţiuni listate, de 35,6%. Plafonul acestui tip de plasament este de 40%, cei mai mulţi administratori mizând pe limita maximă. La noi în ţară, această limită este de 50%, însă, spre deosebire de polonezi, administratorii români au posibilitatea de a investi o parte considerabilă din contribuţiile strânse şi în străinătate, cu risc mai redus (limita pentru plasamentele în afara graniţelor Poloniei este de 5%).

Randamente mai slabe în Ungaria

Politicile de investiţii ale fondurilor de pensii din Ungaria păstrează tendinţa de a plasa o mare parte a banilor în titluri de stat. Randamentele slabe obţinute astfel au forţat schimbări ample în legislaţia din domeniu. Media randamentelor obţinute în 2006 de către fondurile de pensii facultative a fost de 7,75%. Deşi multe fonduri de pensii facultative au început să ofere variante cu investiţii ceva mai riscante decât până acum, majoritatea participanţilor încă preferă portofolii conservatoare, în ciuda performanţelor mai mici.

Companiile de asigurare din Bulgaria operează trei tipuri de fonduri: facultative, ocupaţionale (profesionale) şi obligatorii. Segmentul fondurilor de pensii facultative înregistrează aproximativ 550.000 de clienţi, rata anuală de creştere fiind, în medie, de 14,3%.

Fondurile de pensii ocupaţionale au înregistrat o rată de creştere anuală de 13,75%, pe acest segment fiind mai mult de 200.000 de contributori.

 

Succesul polonez

Randamentul mediu înregistrat de fondurile de pensii private obligatorii din Polonia, de la lansare până la 31 octombrie 2007, a fost de 29,8%. În ultimii cinci ani, în Polonia, fondurile de pensii private au obţinut performanţe medii anuale între 12% şi 15%, în condiţiile unei inflaţii reduse.

Numele fondului / Randament de la lansare

OFE Polsat 32,78%
ING 31,64%
Generali 30,2%
Aegon 28,8%
Axa 28,7%
AIG 27,9
Allianz 27,26

 

Profituri la vecini

UNGARIA Spre deosebire de polonezi, ungurii au obţinut unele dintre cele mai slabe performanţe din regiune, în condiţiile unor randamente slabe ale investiţiilor în obligaţiuni. Media randamentelor obţinute in 2006 de către fondurile de pensii facultative a fost de 7,75%.

BULGARIA Bulgaria a înregistrat cea mai ridicată rată de creştere în perioada septembrie 2005-septembrie 2007, rata medie anuală fiind de 12,88%, potrivit Comisiei de Supraveghere a Pieţelor Financiare din Bulgaria. La 1 martie, randamentul înregistrat de Allianz era de 8,39%, în timp ce fondurile ING aveau randamente între 7,2% şi 9,37%.