Fondurile locale de pensii private vor obţine randamente de 7-8% la finele acestui an, peste rata inflaţiei pentru 2010, estimată în jurul valorii de 5%, a declarat, joi, directorul general al Financial View Consulting, Dragoş Cabat.

„Randamentele bune obţinute de fondurile de pensii private în 2009 au fost efectul dobânzilor mari practicate pe piaţa financiar-bancară. În 2010, dobânzile se vor situa în jurul a 7-8%, maxim 9%, situaţie foarte optimistă, iar randamentele fondurilor, care plasează cea mai mare parte a activelor în instrumente cu venit fix, tot în jurul acestor cifre se vor situa, depăşind astfel rata inflaţiei, estimată la circa 5%”, a spus Cabat.

El a caracterizat ca fiind realiste cifrele avansate de administratorii de fonduri de pensii private în privinţa activelor administrate şi numărului de participanţi la finele anului 2010.

Cei mai mulţi administratorii au estimat că activele pe segmentul fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) vor atinge un miliard de euro, iar numărul de participanţi se va apropia de cinci milioane de clienţi.

Fondurile de pensii facultative vor avea active de circa 300 milioane de lei şi 250-300.000 de participanţi la finele acestui an.