PensionsEurope, asociaţie organizată la nivel european care reprezintă 24 de asociaţii din 18 state membre ale UE şi alte 3 ţări europene, printre care şi APAPR, avertizează că noile cerinţe de capital nu sunt rezonabile ar devasta planurile de pensii din România. „Costul unor cerinţe suplimentare de capital de 10% din contribuţiile istorice ale planurilor de pensii cu contribuţie determinată (DC) din cadrul pilonului 2 al României este enorm şi greu de suportat, de asemenea, având în vedere că noile dispoziţii de reglementare reduc dramatic nivelul maxim al taxelor care urmează a fi imputate acestei scheme cu până la 70%. La sfarsitul anului 2018, contribuţiile istorice totale ale Pilonului II au fost de aproximativ 8,76 miliarde de euro. Noile cerinţe de capital de 10% ar însemna că administratorii fondurilor de pensii trebuie să pună deoparte o estimare suplimentară de 800 de milioane de euro, de 11 ori mai mare decât cerinţele actuale de capital şi aproape de două ori mai mari decât toate taxele percepute de sistemele de pensii în cei 11 ani de funcţionare”, a declarat într-un comunicat Radu Crăciun, preşedintele APAPR. PensiiEurope se teme că aceste noi cerinţe de capital vor conduce de facto la revizuirea sistemului obligatoriu al Pilonului II, având efecte devastatoare nu numai pentru viitorul venit al pensionarilor români, ci şi pentru piaţa de capital, sectorul financiar şi economia românească ca un intreg, per total.
„PensiiEurope solicită României să-şi retragă planul de a introduce noi cerinţe de capital de 10%, deoarece acestea ar devasta stabilitatea lor actuală şi rezultatele bune şi, împreună cu alte propuneri de reformă, Acest lucru ar fi contrar recomandărilor politice europene care subliniază importanţa consolidării pensiilor suplimentare pentru ca toţi europenii să aibă un nivel de trai adecvat la pensionare”, a declarat, la rândul său, Matti Leppälä, CEO / Secretar General al Pensiilor Europene. Acesta a subliniat că „menţinerea unui sistem de pensii cu trei piloni care să includă pensiile ocupaţionale obligatorii este esenţial dacă guvernul român doreşte să menţină un venit adecvat de pensionare pentru cetăţenii săi în următorii ani”. „În ultimul deceniu, planurile de pensii din România au generat, în medie, una dintre cele mai mari rentabilităţi din Europa (cu o rentabilitate nominală mai mare de 8% a investiţiilor, după tarife), în timp ce, în acelaşi timp, se încadrează în cel mai mic nivel al comisioanelor. Această performanţă bună a primit recunoaştere internaţională de la instituţii precum Comisia Europeană, Banca Mondială, FMI, OCDE, BERD şi alţii. Fondurile de pensii din România au jucat, de asemenea, un rol important în finanţarea realităţii româneşti economie, oferind capital pentru IMM-uri, corporaţii şi proiecte de infrastructură pentru a creşte şi a crea locuri de muncă. Ultimele modificări pun serios în pericol economia şi stabilitatea României în ansamblu”.
Avertisment fără precedent! Pensiile românilor, în pericol! Ce trebuie să facă Guvernul!
30 ianuarie 2019, 16:52
Ultima modificare în 9 martie 2019, 01:35
Asociaţia europeană a administratorilor de pensii private a tras un semnal de alarmă și a cerut Guvernului României să renunţe la ultimele modificări aduse Pilonului II de pensii private obligatorii, în special cele legate de costurile suplimentare de capital.
Etichete: guvern,
pensii,
pensiile,
PensionsEurope,
pilon II
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook