Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a venit cu vești proaste despre pensii. Aceasta a informat recent că pensiile care depăşesc 2.000 de lei vor fi impozitate de anul viitor.
Ministrul Muncii a venit cu vești proaste despre pensii
Este vorba despre o schemă de impozitare potrivit căreia pensionarii care încasează pensii mai mari de 2.000 de lei vor fi impozitați cu 10%:
- 10% impozit pentru suma mai mică sau egală cu câștigul salarial mediu net;
- 15% pentru partea dintre câștigul salarial mediu net și câștigul salarial mediu brut folosit pentru bugetul asigurărilor sociale;
- 20% pentru suma care depășește câștigul salarial mediu brut folosit la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Simona Bucura Oprescu a oferit informații și despre majorări
În schimb, aceasta a clarificat că există banii pentru cele două majorări ale pensiilor de anul viitor. De săptămâna trecută a început tipărirea noilor cupoane de pensii, potrivit informațiilor transmise de oficial. Astfel, spune ea, toate pensiile vor crește în 2024.
„Pentru pensiile peste 2.000 de lei, se va plăti un impozit. (…) De săptămâna trecută a început tipărirea noilor cupoane de pensii. În 2024, toate pensiile vor creşte, ele vor veni mărite. E important ca pensionarii să ştie că există bani în buget pentru acest lucru. Deci, banii pentru pensii în 2024 sunt în buget”, a declarat Simona Bucura Oprescu la Antena 3.
Bugetul pentru anul 2024 a fost aprobat în urma dezbaterilor desfășurate în Comisiile Parlamentare
În altă ordine de idei, bugetul pentru anul 2024 a fost aprobat în urma dezbaterilor desfășurate în Comisiile Parlamentare. S-a înregistrat votul privind bugetul Ministerului Muncii și Protecției Sociale. A fost validat cu 19 voturi „pentru” și șapte voturi „împotrivă”.
„Avem o creștere de la 66 de miliarde la peste 75 de miliarde, ceea ce înseamnă că, în 2024, românii își vor primi drepturile pe care le au de la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Sunt bani de pensii, sunt bani pentru toate celelalte creșteri prevăzute în buget”, a declarat luni Simona Bucura Oprescu.
În ceea ce privește suma alocată pensiilor speciale în cadrul bugetului, ministrul Muncii și Protecției Sociale a reamintit că „pensiile de serviciu plătite prin intermediul Casei Naționale de Pensii Publice pentru cele șase categorii reprezintă doar 0,01% din Produsul Intern Brut”, echivalentul a 1,78 miliarde de lei.
Legea 360/2023 păstrează mecanismul prin care cei care doresc să acopere perioade în care nu au cotizat la pensii vor avea în continuare această opțiune. În esență, noul mecanism va respecta aceleași reguli ca și cel actual. Chiar dacă unele prevederi ale noii legi a pensiilor intră în vigoare din ianuarie 2024, majoritatea acestora se aplică începând cu septembrie 2024.