Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii își exprimă consternarea față de modalitatea în care chestiuni esențiale referitoare la statutul judecătorilor „par a fi tratate la nivelul autorității executive, fără existența unui dialog interinstituțional absolut firesc, cu consecințe dezastruoase asupra funcționării serviciului public al justiției, care se confruntă deja cu serioase dificultăți din perspectiva insuficienței resurselor umane”.
„De altfel, redeschiderea la nivel public a problematicii privind anumite aspecte referitoare la statutul judecătorilor este de neînțeles, în contextul recentei adoptări de către Parlamentul României a legilor justiției”, transmite Secția pentru judecători a CSM printr-un comunicat de presă.
Secția pentru judecători reiterează solicitarea ca orice modificări legislative în ceea ce privește statutul judecătorilor să fie în acord cu principiul fundamental al independenței justiției, inclusiv în componenta independenței financiare a judecătorilor.
Poziție categorică exprimată de secția pentru judecători a CSM
Secția pentru judecători a CSM a arătat că în același timp, o eventuală intervenție normativă în acest domeniu trebuie să fie realizată cu echilibru și precauție, cu respectarea cerințelor firești de predictibilitate a legii, astfel încât să fie evitată destabilizarea sistemului judiciar în ansamblul său și afectarea fără precedent a dreptului cetățeanului de acces la justiție.
„Dat fiind rolul acestui organism în gestionarea aspectelor fundamentale ale sistemului judiciar, Secția pentru judecători apreciază că este absolut necesară exprimarea unei poziții clare și fără echivoc a Consiliului de Management Strategic cu privire la problematica reglementării pensiilor de serviciu ale judecătorilor, astfel încât să nu se aducă atingere însăși substanței drepturilor acestora”, susțin magistrații.
Soluțiile Băncii Mondiale privind pensiile
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a prezentat luni, la Parlament, soluțiile Băncii Mondiale pentru îndeplinirea jalonului din PNRR privind pensiile: să aibă parte de contributivitate, să aibă un stagiu minim şi să nu mai fie nicio pensie care să depăşească venitul din timpul serviciului.
Oficialul a precizat că toate aceste reglementări şi toate aceste propuneri pentru a îndeplini jalonul din PNRR se regăsesc în materialul trimis de la Banca Mondială, material care a fost înaintat şi către cabinetul premierului, aşa cum este normal.
Potrivit unui document al Băncii Mondiale invocat de economedia.ro, nicio pensie specială nu va depăşi venitul obţinut în timpul perioadei de activitate. Propunerea prevede că, la momentul pensionării, nicio pensie nu poate depăşi 100% din plata netă la momentul pensionării, mai arată Banca Mondială.
Pensiile speciale actuale vor fi calculate pe baza principiului contributivităţii, vechimii în serviciu şi reajustării procentului veniturilor obţinute. Perioada minimă de contribuţie va fi similară cu cea utilizată în sistemul public general de pensii, mai propune Banca Mondială.