„Această recalculare a început începând cu a doua zi după ce a intrat în vigoare legea, dar sunt foarte multe proceduri, tot felul de algoritmi de pus în calcul. Mâine (luni, 25 martie, n.r.) trimitem primele peste 12.000 de decizii, ulterior încercâm ca până în sărbătorile de Paște aceste decizii să ajungă în teren”, a spus oficialul la Antena 3.
Budăi a afirmat că, începând de luni, peste 12.000 de decizii pleacă spre pensionarii din țară.
„Noi am spus că cei care nu au realizat 15 ani de vechime, cel puțin, în noua lege.. de aceea am vrut să nu mai avem aceste cazuri, iar acele persoană să fie într-o altă lege, în oglindă cu legea pensiilor. La legea pensiilor, pilonul ei de bază este contributivitatea. În momentul în care nu mai respecți pilonul de bază al unei legi, nu respecți legea practic. Și atunci noi veneam că completăm de la bugetul de stat și nicidecum de la bugetul asigurărilor sociale pentru că nu era contribuția acolo. De aceea am vrut ca acele persoane să fie practic în afara legii pensiilor, să fie duse într-o lege specială pe care noi o avem gata și până la intrarea în vigoare a noii legi în anul 2021, va intra și această lege în vigoare”, a adăugat el.
Întrebat cu cât au crescut veniturile la Fondul CAS în perioada 1 ianuarie 2018 – 1 ianuarie 2019, în urma transferului plății CAS de la angajator la angajat, oficialul a spus că „de la un deficit de 13 miliarde până la un excedent de +3 miliarde anul acesta, suma e clară. Eu, când voi vorbi despre pensionari, niciodată nu am să vorbesc în cheie politică”.
„Pensia nu se mărește prin procentaj la valoarea pensiei, ci prin majorarea valorii punctului de pensie. Se măresc de la 1 septembrie până că vrem să le mărim mai din timp”, a mai spus acesta.
în anul 2016, valoarea punctului de pensie era 871 de lei, iar la 1 ianuarie 2017, prin majorarea valorii punctului de pensii cu 5,25% a ajuns la 917,5 lei.
„La 1 ianuarie 2017, majorarea valorii punctului de pensii cu 5,25% a ajuns la 917,5 lei. Conștienți de faptul că mai avem încă multe de făcut pentru bunicii noștri, prezentăm că am făcut totuși multe. La 1 iulie 2017, spre ghinionul celor de la PNL, nu am respectat ce au zis ei și am mai majorat încă o dată valoarea punctului de pensie, cu 9%, ajungând la valoarea de 1.000 de lei”, a punctat ministrul.
Marius Budăi a spus că de la 1 septembrie 2019, punctul de pensie va fi de 1.265 de lei.
„Dar iată că noi la 1 ianuarie 2018 nu aveam în plată 970,7 lei, așa cum își doreau dumnealor, ci aveam în plată 1.000 de lei. Ar fi trebuit ca această valoare să curgă până la sfârșitul anului 2018 pentru că așa spun colegii din opoziție. Noi iar nu i-am ascultat și credem că nu am greșit. La 1 iulie 2018 aveam o altă majorare, cu 1.100 de lei, iar în avans cu șase luni”, a afirmat ministrul.