Guvernul vrea să schimbe legea care le permite românilor să încaseze, în același timp, și pensie și salariu de la stat. Dacă această practică ar fi interzisă, țara noastră ar putea face o economie de aproximativ 1,7 miliarde de lei.

Cumului pensiei cu salariul ar putea fi interzis

Cu toate acestea, ar putea rămâne câteva excepții în care oamenii să își poată cumula pensia cu salariul.

O lege asemănătoare a trecut de Senat în legislatura trecută, însă nu s-a mai întâmplat nimic cu ea. Este vorba despre inițiativa fostului Ministru al Muncii, susținut de PNL, Raluca Turcan. Inițiativa care interzicea cumulul pensie-salariu și se aplica doar angajaților din instituțiile publice.

Care ar putea fi excepțiile?

Era vorba despre persoanele alese în funcție de autoritate sau demnitate publică sau cei pentru care durata mandatului este prevăzută de constituție, cum ar fi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, premierul Nicolae Ciucă sau judecătorii Curții Constituționale.

Mai mult, interdicția ar putea să se aplice doar tinerilor pensionari, cei care au ieșit la pensie, prin legi speciale, și care s-au angajat din nou la stat.

De asemenea, anumite domenii ar putea fi scutite și de interdicția angajărilor la stat. O categorie ar fi ambulanțierii, care reclamă că nu au suficient personal. Totodată, ar mai putea exista derogări în domenii precum Sănătate, Apărare și Ordine Publică sau Educație.

Schimbări importante în sistemul de pensii

Pe 29 martie, în plenul Senatului României, secretarul de stat al Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Cristian Vasilcoiu, a anunțat că a făcut, împreună cu colegii săi de la Casa Națională de Pensii Publice, mai multe rulări în datele din sistemul de pensii. Potrivit spuselor sale, proiectul de lege privind pensiile speciale va duce la scăderi de până la 81% în cazul pensiilor de serviciu.

Acesta a prezentat şi amendamentele aduse proiectului de lege, astfel că pensiile de serviciu nu se mai indexează cu valoarea salariilor în plată, ci cu inflaţia, ceea ce înseamnă că pensiile mai mari decât salariul mediu, pentru partea de necontributivitate, vor fi impozitate cu 15% şi nu se mai pot cumula mai multe pensii de serviciu.

„De principiu, proiectul prevede că nicio pensie de serviciu nu va mai putea depăşi venitul din activitate, că pensiile de serviciu nu se mai indexează cu valoarea salariilor în plată ci cu inflaţia, că pensiile mai mari decât salariul mediu, pentru partea de necontributivitate vor fi impozitate cu 15%, că nu se mai pot cumula mai multe pensii de serviciu şi vreau să vă spun că am făcut ieri, împreună cu colegii de la Casa de Pensii, mai multe rulări în datele din sistem şi acest proiect duce la scăderi de până la 81% ale pensiilor de serviciu”, a declarat Cristian Vasilcoiu.