‘Banii din bugetul pe 2014 se vor duce în economie şi se duc cu 10 miliarde de lei mai mult decât în acest an. Concret, o treime se duc în pensii şi asistenţă socială, iar următorul capitol prioritar este sănătatea, unde se duc peste 12% din cheltuielile totale. (…) Am propus o bugetare pe bază de performanţă în sănătate, în educaţie, în aceste domenii sensibile unde se solicită în permanenţă creşterea finanţării, adică stabilirea unor indicatori. Toate ţările din vest, ţările nordice, au aşa ceva. Vor fi contracte între Ministerul Finanţelor şi ministerele de resort prin care MFP se angajează că va creşte finanţarea, cu condiţia îndeplinirii unor indicatori de performanţă. În sănătate sunt două lucruri: unul este nivelul finanţării şi al doilea modul de utilizare al banilor, iar noi ceea ce putem controla este, în primul rând, nivelul finanţării. Vrem să avem mecanisme din ce în ce mai bune pentru că banii pot fi mai bine utilizaţi în unele sectoare’, a declarat Liviu Voinea, într-o emisiune difuzată duminică de Pro TV.

Potrivit ministrului delegat pentru Buget, educaţia şi transporturile vor avea la egalitate aproape 10% la suta din cheltuielile totale din bugetul anului viitor.

‘Urmează la egalitate educaţia şi transporturile, care au aproape 10% din cheltuielile totale. (…) Pentru orice tip de investiţii, avem trei surse de finanţare: fonduri europene, împrumuturi externe şi bugetul de stat. Majoritatea programului de autostrăzi şi drumuri naţionale este pe una din primele două surse de finanţare. În bugetul de stat pentru 2014 sunt alocate 600 de milioane de lei pentru autostrada Comarnic-Braşov şi 256 de milioane lei pentru Suplacu de Barcău – Borş şi mai sunt centuri ocolitoare de autostradă şi drumuri naţionale (…) Pentru autostrada Comarnic-Braşov, prevăzută în parteneriat public-privat banii puşi în buget au doar destinaţii pentru cumpărarea terenului – 130 de milioane de lei şi o sumă imobilizată în aşteptarea deciziei Eurostat, care va spune dacă este sau nu parteneriat public privat şi anume, contribuţia statului este sub 50% din costurile investiţiei. Dacă este, suma se va elibera şi se va duce către alte proiecte’, a mai spus Liviu Voinea.

Sursa: Agerpres