Adrian Câciu a explicat cum funcționează noua lege a pensiilor
Declarațiile lui Adrian Câciu vin în contextul în care fostul premier Florin Cîțu a scris pe rețelele de socializare că în următorii 10 ani, românii vor avea pensiile înghețate.
„Aș face o diferența între ceea ce înseamnă legea sau prevederile legale, așa cum răspund ele și asumării din PNRR pentru că e o reforma asumată în Planul Național de Redresare și Reziliența și ceea ce vedem că se întâmplă cu privire la aceste erori. Deci partea de implementare a legii cred că ar trebui abordată separat față de ceea ce spune legea. Eu vreau să ne ducem în zona cu ce se vine nou. Până la urmă această lege care a intrat în vigoare în 2024 este o lege mult mai bună decât ceea ce se prinsese în PNRR.
Pentru cei care au uitat, România avea o lege a pensiilor 127/2019. În mare parte prezența lege preia din 127, dar, evident, ajustat un pic cu ceea ce România și-a asumat prin semnătură domnului care critică, un accident politic la conducerea acestei țări sau la Ministerul de Finanțe, din punctul meu de vedere
Este vorba despre ceea ce și-a asumat România, pentru că acolo nu și-a asumat Caciu, Citu sau Popescu sau Ionescu, și-a asumat România. Mai mult decât atât, dacă se aplică Legea 127, în ianuarie 2020 toți pensionarii aveau pensiile recalculate și nu am mai fi avut acum această discuție.
În mare pate din ceea ce am văzut și în spațiul public dar și în negocierile pe care le-am purtat și la n ivelul ministerului nostru, până la urmă 83% dintre persoane, înafara de partea că se indexează pensiile anual în ianuarie, nu există o dată de indexare și știți foarte bine că erau indexari ad-hoc, 83% dintre pensionari au primit bani în plus”, a declarat el la Realitatea PLUS.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a amintit că potrivit Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pensiile erau asumate a fi înghețate timp de 50 de ani, cu o limită de 9,4% din PIB, aplicabilă tuturor pensiilor din toate sistemele.
România își asumase această înghețare, dar s-a reușit eliminarea acestei restricții. Mai mult, nu exista nicio prevedere care să stipuleze că, în cazul în care punctajul pensiilor ar scădea în urma recalculării, pensiile să rămână la valoarea inițială.
„Ceea ce am negociat cu Comisia sunt două chestiuni esențiale care se uită, pentru că emoția e mare, și înțelege emoția. Se uită un lucru. Pensiile erau asumate a fi înghețate 50 de ani. Așa scria în PNRR, 9,4% din PIB să nu se depășească. Și aici era vorba de toate pensiile, din toate sistemele. Asta își asumase România, și am reușit să scoatem acea înghețare pe 50 de ani și mai mult decât atât, nu era nicio prevedere că dacă, în urmă recalcularii, punctajul scade, nu era nicio prevedere că se rămâne la pensia în plata. Așa au gândit unii care acum își permit să spună despre noi.
Dânșii sunt niște membri ai unui partid. Noi în guvern, miniștri cheie ne-am făcut treaba în intereseul cetățenilor indiferent că am fost de la PSD sau PNL și rămân la opinia că în PNL sunt oameni de bună credință și profesioniști. Dacă toți vor să se urce pe subiect când nu iese bine și să arunce pe celălalt nu facem decât circ”, a explicat acesta.
Adrian Câciu a afirmat că din punctul său de vedere, acolo unde mai există elemente incorecte, este important să se evite repararea unei inechități cu altă inechitate, deoarece aceasta nu ar aduce nicio îmbunătățire reală.
„Din punctul meu de vedere, acolo unde mai sunt elemente care chiar sunt incorecte din perspectiva modului în care, atenție, dacă reparăm o inechitate cu altă inechitate nu am făcut nimic. Așa am avut legislație pe pensii până acum de 30 de ani de zile. De 30 de ani de zile ne plângem că am avut inechități sau legile care au venit succesiv au creat noi și noi inechități. Deci trebuie avut mare grijă și identificat unde sunt acele probleme care s-ar mai putea repara, dar fără să se creeze o altă inechitate.
Suntem la perioada în care acum se trimit deciziile de recalculre. Practic în septembrie avem evidență lucrului pe cifre concrete și pe categorii socio profesionale cine, cum și de ce. Și ne ducem și ne încadrăm în zona aceea de echitate, de contributivitate, iar dacă s-a scăpat ceva, iar eu nu cred că s-a scăpat în mare parte. Foarte multe din zonele care se discuta acum se știa încă din din 2020
Haideți să ajungem pe 15 septembrie, când pensiile sunt deja plătite, și o să avem atunci un barometru corect al modului în care implementarea acestei legi s-a realizat”, a spus el.
Există riscul salariile și pensiile să fie înghețate anul viitor?
Întrebat dacă în acest moment, există riscul ca salariile și pensiile să fie înghețate anul viitor, după alegeri, ministrul a asigurat că nu se va întâmpla acest lucru.
Acesta a dat un exemplu referitor la îngrijorările legate de faptul că ponderea datoriei publice în PIB a depășit 52%, și întrebarea de ce nu se îngheață salariile. A fost exprimată dorința ca, de exemplu, Consiliul Fiscal să sublinieze că ponderea este calculată pe baza unui PIB mai mic decât cel estimat pentru 2024.
Dacă s-ar face acum calculul, ponderea ar fi de 48,7%. Deși aceasta ar putea evolua în viitor, nu există un asemenea risc.
„Nu există acest risc. Va dau un exemplu apropo de îngrijorarea acesta că se uită lumea la ponderea datoriei publice din PIB că a depășit 52%, și întreabă de ce nu se îngheață salariile. Mi-aș dori că, de exemplu, Consiliul Fiscal să facă și afirmația că ponderea este calculată la un PIB mai mic decât PIB-ul din 2024. Dacă am face acum calculul am vedea că ponderea este 48,7. Asta nu înseamnă că ea nu va mai evolua, pentru că mai sunt luni. Dar nu există un asemenea risc.
Cel mai grav lucru este să afectezi aceste drepturi ale persoanelor. Nivelul de trăi este cel mai important barometru indicator pentru o țară. Dacă noi ne raportăm și discutăm despre Germania, nu cred că discutăm despre fabricile din Germania, discutăm despre cum trăiește cetățeanul german față de român”, a explicat Câciu.