Cheltuieli mari în 2024: Peste 60 de milioane de lei pentru pensiile speciale ale foștilor parlamentari, plus 30 de milioane pentru perioada eliminării temporare în 2023. Detalii și impact în continuare.
Cheltuieli mari în 2024. Peste 60 de milioane de lei pentru pensiile speciale ale foștilor parlamentari
În cursul anului 2024, statul român se va confrunta cu cheltuieli considerabile, plătind în total peste 60 de milioane de lei pentru pensiile speciale destinate foștilor parlamentari. Această sumă este completată de aproximativ 30 de milioane de lei, care acoperă perioada în care aceste pensii au fost temporar „eliminate” în 2023. Estimarea bugetară pentru indemnizațiile prevăzute de Legea nr. 96/2006, referitoare la Statutul deputaților și al senatorilor, republicată, pentru anul 2024, se ridică la 41,4 milioane lei.
În același timp, Senatul va aloca 22,8 milioane lei pentru pensiile speciale. Astfel, totalul acestor cheltuieli se cifrează la 64,2 milioane lei, reprezentând suma pe care cele două camere ale parlamentului vor trebui să o suporte pentru a compensa veniturile pe care nu au reușit să le elimine, în ciuda mai multor încercări anterioare.
Camera Deputaților și Senatul vor fi nevoite să acopere și restanțele din 2023
Camera Deputaților și Senatul vor fi nevoite să acopere și restanțele din 2023, adică suma aferentă perioadei iulie-decembrie, lunile în care pensiile speciale ale parlamentarilor au fost temporar „eliminate”. Incoerența deciziilor parlamentarilor va genera costuri suplimentare pentru stat pe termen lung, deoarece va fi necesar să se continue plata pensiilor aleșilor din legislativ. Ultima persoană care va putea solicita acest drept va fi eligibilă după anul 2055.
Motivarea Curții Constituționale a României privind declararea ca neconstituțională a eliminării tuturor pensiilor speciale ale parlamentarilor subliniază situația în care sute de persoane beneficiază de acest drept din cauza incoerenței deputaților și senatorilor, care au acordat și ulterior au eliminat aceste pensii în mod fluctuant.
Prin urmare, Curtea Constituțională a României a clarificat că pensiile deja acordate până la adoptarea legii vor rămâne în plată, iar parlamentarii cu cel puțin un mandat încheiat înainte de 1 iulie 2023 își vor putea solicita dreptul în continuare, oricând doresc, cu condiția să îndeplinească criteriile de vârstă pentru pensionare.
„Având în vedere cele stabilite, Curtea constată că, sub aspectul efectelor prezentei decizii, repararea prejudiciului cauzat beneficiarilor indemnizației pentru limită de vârstă, care o aveau în plată, se va realiza ex officio (n.r. – din oficiu), indiferent dacă aceștia au promovat sau nu o acțiune în justiție, începând cu data încetării plății acestora, respectiv 1 iulie 2023, și, totodată, urmează, pe de o parte, să se reia plata indemnizațiilor pentru limită de vârstă aflate în plată la data intrării în vigoare a Legii nr.192/2023 în privința tuturor beneficiarilor antereferiți, iar, pe de altă parte, să se acorde această indemnizație deputaților/senatorilor care au exercitat cel puțin un mandat parlamentar complet anterior intrării în vigoare a legii și care au împlinit vârsta de pensionare prevăzută de lege după data de 1 iulie 2023“, explică judecătorii Curții Constituționale a României.
Conform „Adevărul”, cel mai tânăr parlamentar cu un mandat complet înainte de 1 iulie 2023 s-a născut în 1992. Dacă dorește să beneficieze de o pensie specială, acesta va putea depune documentele în 2055. Totuși, până atunci, solicitările pentru acest drept vor continua să fie depuse odată cu împlinirea vârstei de pensionare, atât pentru foștii, cât și pentru actualii aleși.