Sistemul public de pensii are probleme peste tot în lume. În condițiile în care oamenii trăiesc tot mai mult, iar numărul celor angajați, care contribuie lunar la sistem, este tot mai redus, se caută soluții pentru ca deficitele bugetelor de pensii să fie acoperite. Nici noi nu stăm mai bine, dimpotrivă; numărul pensionarilor crește, iar cel al angajaților este în stagnare. În aceste condiții este clar că existența unor pensii speciale, care nu sunt calculate pe principiul contributivității, nu face decât să pună presiune suplimentară pe buget. Chiar dacă pensiile speciale sunt achitate din bugete separate de cel al sistemului public, banii vin din taxe şi impozite.
Acestea sunt condițiile în care au apărut discuțiile despre modificarea pensiilor speciale, pe care guvernul și alianța aflată la putere le doresc în aceste zile. Astăzi, s-a ajuns ca o pensie calculată pe baza salariului din ultimele șase luni de activitate și indexată conform regulilor în vigoare să depășească valoarea salariului. Așa au apărut veniturile unor magistrați de nouă sau aproape zece mii de euro pe lună. Spre exemplu, în cazul pensiilor militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special, pensia pornește de la 80% din media salariului pe ultimele șase luni consecutive din ultimii cinci ani, la care se adaugă un spor de până la 15% și câte 1% pentru fiecare an care depășește vechimea minimă de 25 de ani. În plus, pensia se indexează anual cu 100% din rata medie anuală a inflației, plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut.
„Am ajuns în situația aberantă în care unele pensii sunt mai mari decât salariile celor care lucrează. Ai pensia mai mare decât dacă ai lucra, pensie de 110-120% față de veniturile salariale“, spune ministrul Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu. „Lucrul acesta nu poate continua și nu-i poate stimula pe cei care care muncesc și atunci principiul de la care pornim este ca pensia să nu fie niciodată mai mare decât salariul în plată“, continuă acesta.
Magistrații, luați în discuție separat
Și prim-ministrul Mihai Tudose a declarat că trebuie corectate „derapajele“ din ultimii ani care au dus la această situație. Important este totuși că nu se va da ordonanță de urgență pentru modificarea pensiilor speciale, ci se va pune în dezbatere publică și nu va fi oricum cu aplicabilitate imediată. „O să lăsăm un termen de o lună, două luni, pentru ca cei care se pot afla într-o situație de a-și depune dosarul de pensie să aleagă“, spune prim-ministrul. „Cea mai mare problemă, unde sumele și impactul pe buget este foarte mare, este în zona pensiilor militare, unde sunt și foarte mulți“, adaugă Tudose, care mai arată că magistrații au statut special și „va fi altă discuție“.
Pe lângă partea de moralitate, care înseamnă plata nemeritată a unor sume de bani în plus anumitor categorii, guvernul trebuie să rezolve problema deficitului bugetar. Conform ministrului de Finanțe, Ionuț Mișa, anul trecut deficitul bugetului de pensii a fost anul trecut de 15,6 miliarde lei, iar anul acesta este estimat la 14,1 miliarde lei. Florin Câțu, senator PNL, estimează un deficit la pensii și asigurări sociale mult mai mare pentru anul acesta, de 20 – 22 miliarde lei și cere PSD să rezolve problema pe care tot ei au creat-o prin legea dată în 2015.
Deocamdată, reglementările vizează doar pensiile viitoare. Conform declarațiilor lui Mihai Tudose, pensiile stabilite deja nu vor fi modificate, dar vor fi schimbate regulile de pensionare astfel încât să nu mai apară situații în care pensia este mai mare decât salariul celui aflat în funcție pe aceeași poziție. Cei care sunt în sistem nu pun însă prea mult preț pe declarațiile oficialilor, motiv pentru care se depun foarte multe cereri de pensionare deja. Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a spus că în decurs de câteva zile de la startul discuțiilor referitoare la pensiile speciale au fost depuse 700 de cereri de pensionare, în condițiile în care de la începutul anului au fost depuse doar 3.200 de cereri ale angajaților MAI.