Pensiile sub 3.000 de lei nu se vor impozita. Asta cere premierul
Pensiile sub 3.000 de lei nu se vor impozita. Premierul României, Marcel Ciolacu, a exprimat acordul cu privire la ideea de a elimina impozitarea pensiilor mai mici de 3000 de lei. A solicitat elaborarea unei legi în acest sens până săptămâna viitoare.
Conform informațiilor deținute de Antena 3 din surse guvernamentale, în cadrul ședinței de guvern, premierul României a solicitat ca Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Finanțelor să elaboreze o lege prin care persoanele cu pensii sub 3000 de lei să fie exceptate de la impozitul pe venit, de 10%.
În prezent, scutirea de impozit pe venit se aplică doar pentru pensiile care sunt sub 2000 de lei. Propunerea a fost avansată inițial de către Partidul Național Liberal (PNL). Când a fost pusă în discuție, premierul României a solicitat Ministerului Muncii și Protecției Sociale să evalueze impactul bugetar al acestei propuneri și să-și asume măsura în cazul în care este realizabilă.
Ce impact bugetar ar avea această măsură?
Pensiile sub 3.000 de lei nu se vor impozita. Conform comunicatului de presă emis, miercuri, de Ministerului Finanțelor, impactul bugetar estimat ar fi de aproximativ două miliarde de lei. Guvernul de la București a considerat că acest impact este sustenabil.
În urma acestei evaluări, premierul României a cerut ca, săptămâna viitoare, să fie finalizat proiectul de lege, să fie supus dezbaterii publice și se așteaptă să fie adoptat.
Pensiile nu vor fi recalculate de mai multe ori
În aceeași zi, premierul României a confirmat că recalcularea pensiilor se va desfășura conform termenului inițial, respectiv la data de 1 septembrie 2024, fără alte amânări. Angajamentul asumat va fi respectat fără ezitare. El a cerut Ministerului Muncii și Solidarității Sociale să prezinte în următoarele zile o evaluare a impactului creșterii pensiilor între 2.000 și 3.000 de lei.
În prezent, pensiile sub 2.000 de lei sunt scutite de impozitare. Există o evaluare în curs privind posibilitatea de a extinde această exonerare până la 3.000 de lei, urmând recomandările Ministerului Finanțelor. Aceasta vine în contextul majorării de 13,8% și a recalculării programate pentru 1 septembrie 2024.
În perioada imediat următoare, Guvernul de la București va discuta cu mediul de afaceri despre dezvoltarea economică a României, schemele de ajutor de stat și modalitățile de accesare a fondurilor europene