Invitat la emisiunea “În faţa ta”, difuzată duminică, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a fost întrebat despre subiectul fierbinte al majorării pensiilor cu 40%. El a dezvăluit că îi va prezenta premierului Orban două proiecte privind creşterea pensiilor.
“Toată economia suferă! Trebuie să ne uităm ce putem să ne permitem”
“Eu am spus o opinie personală de foarte multe ori. Acest proiect de lege a fost făcut fără surse de finanţare şi dezechilibrează major stabilitatea economică a Romaniei şi nu numai pentru 2020.
Din punctul meu de vedere şi este opinia mea personală, voi prezenta premierului şi Guvernului două scenarii pe care ni le putem permite în acest moment, fiecare cu riscul său economic. Deja am vorbit despre un scenariu în spaţiul public, o creştere cu 10% a pensiilor, dar să ştiţi că şi acolo sunt riscuri. Al doilea scenariu vreau să-l prezint premierului întâi…
Există dorinţa şi-mi doresc foarte mult să creştem pensiile la începutul lunii septembrie, pentru că există o aşteptare. În acelaşi timp, haideţi să fim foarte oneşti şi să ne uităm la situaţia economică. Am avut 2 luni de zile 1 milion de oameni care au intrat în şomaj tehnic. Avem companii care au trebuit să se împrumute, acţionari care trebuie să facă rost de bani. Toată economia suferă! Trebuie să ne uităm ce putem să ne permitem şi ce nu ne putem permite”, a declarat Florin Cîţu, invitat la Digi24.
“O creştere de 10% anul acesta este ceea ce poate susţine acest buget”
Întrebat dacă Guvernul îşi permite cu adevărat să crească pensiile cu 10%, Florin Cîţu a precizat că bugetul din prezent poate susţine această majorare, deşi este un efort enorm, în actualele condiţii economice. Am putea “să facem tot felul de nebunii, aşa cum a făcut PSD-ul”, însă nu vom mai avea o economie în următorii ani, explică ministrul de Finanţe.
“Da, este ceea ce putem în acest moment, o creştere de 10% anul acesta este ceea ce poate susţine acest buget. Deşi şi aici, în contextul în care veniturile la buget scad, în contextul în care avem sectoare întregi din economie care sunt închise… şi acesta reprezintă un efort enorm.
Mă gândesc la sănătatea economică a României. Putem pe termen scurt să facem tot felul de nebunii, aşa cum a făcut PSD-ul. Dar dacă vrem să avem o economie şi anul viitor şi peste 2 ani şi peste 3 ani, trebuie să fim responsabili astăzi! Este foarte uşor să arunci cu cheltuieli şi să scazi veniturile şi să spui că nu se va întâmpla nimic”, a mai precizat Cîţu.